GLOBUS

Grenland topliji od BiH: Razlog zbog kojeg se smrzavamo nalazi se na Sjevernom polu

Blic.rs

28.2.2018

Ledeni talas koji je pogodio Bosnu i Hercegovinu, ali i Evropu, i zbog kojeg je jutros temperatura u Sarajevu minus 11, posljedica je rekordnog zagrijavanja Arktika. 

Alarmantni toplotni talas na Arktiku, do kojeg u ovo doba godine ne dopiru zraci sunca, izaziva mećave širom Evrope i već je primorao naučnike da preispitaju čak i svoje najpesimističnije prognoze o klimatskim promjenama, prenosi Blic.rs

Njihova primarna zabrinutost odnosi se na to da globalno zagrijavanje slabi "polarni vrtlog", odnosno jake vjetrove koji Sjeverni pol drže izolovanim i zaleđenim. 

Do Sjevernog pola sunčeva svjetlost inače ne stiže  do marta, ali nalet toplog zraka podigao je temperature u Sibiru daleko iznad historijskog prosjeka za ovaj mjesec. Grenland je već osjetio 61 sat temperature iznad tačke smrzavanja u 2018. godini, što je tri puta više sati nego ranijih godina.

Stručnjaci ovu pojavu nazivaju "nevjerovatnom", "čudnom" i "jednostavno šokantnom".

Iako su mediji proteklih dana fokusirani na neuobičajeno hladno vrijeme u Evropi, zabrinjavajuće je da to nije obećavajući povratak na ono što bi zima "trebalo da bude", nego je vjerovatnije riječ o "preseljenju" klime kojoj je mjesto daleko sjevernije.

Na najsjevernijoj svjetskoj klimatskoj stanici "Kejp Moris Džesup", koja se nalazi na najsjevernijoj tački Grenlanda, nedavno izmjerene temperature bile su više nego one u Londonu ili Cirihu, koji su hiljadama kilometara južnije. Zvuči nevjerovatno, ali u nedjelju je na ovoj klimatskoj stanici izmjereno 6,1 stepen Celzijusa, dok je u BiH temperatura tog dana već pala ispod nule!

Ovaj temperaturni "vrh", iako nije bio rekordan, poseban je zbog dužine svog trajanja. Temperaturni rekordi na Grenlandu (izmjereni 2011. i 2017. godine) su potrajali samo nekoliko sati prije nego što su se vratili na godišnji prosjek. Prošle sedmice, međutim, bilo je deset dana sa temperaturom iznad nule bar tokom dijela dana na ovoj stanici, samo 700 kilometara udaljenoj od sjevernog pola.

- Kolebanja u temperaturi su normalan dio vremenskih šablona. Ono što je bilo neuobičajeno oko ovog dešavanja je da je potrajalo dugo i da je sve vrijeme bilo veoma toplo. Ako pogledamo unazad, najmanje do kraja pedesetih godina prošlog stoljeća, nikada do sada nije zabilježena ovako visoka temperatura na Arktiku - rekla je Rut Motra iz Danskog Instituta za meteorologiju.

Razlog i značaj ovakve znatne promjene se i dalje ispituju. Temperature na Arktiku uglavnom fluktuiraju u zavisnosti od jačine polarnog vrtloga - grupe vjetrova, koji pomažu da se otkloni vrela zračna masa i područje održi hladnim.

- U proteklih 50 godina, ovo je najduži i ujedno i najintenzivniji topli period koji se dogodio tokom zime - rekao je naučnik Robert Rod, u ime neprofitne organizacije "Berkeley Earth" koja se bavi klimom.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.