GLOBUS

Arapska liga: Jerusalem mora da bude glavni grad Palestinaca

B92

7.3.2018

Ministri vanjskih poslova arapskih zemalja insistirali su danas da Jerusalem mora biti prijestonica palestinske buduće države, čak i ako SAD pripremaju preseljenje svoje ambasade iz Tel Aviva u taj grad. 

Na sastanku u Kairu okupili su se šefovi diplomatija iz zemalja članica Arapske lige ljuti zbog odluke predsjednika SAD Donalda Trampa da prizna Jerusalem kao izraelski glavni grad i preseli ambasadu tamo, što je izazvalo proteste na Zapadnoj obali i pojasu Gaze, prenosi B92.

U završnom saopćenju ministri su podržali mirovni plan koji je nedavno predstavio palestinski predsjednik Mahmud Abas Vijeću sigurnosti UN i njegov poziv za održavanje međunarodne konferencije do sredine ove godine u cilju da Palestinska uprava postane puna članica svjetskog tijela i da se odredi rok za postizanje rješenja decenijskog sukoba po modelu dvije države.

Plan poziva na međusobno priznanje izraelske i palestinske države zasnovano na granicama iz 1967. godine i stvaranju "međunarodnog multilateralnog mehanizma" da se pomogne dvjema stranama u rješavanju svih pitanja konačnog statusa i njihovoj primjeni u određenom vremenskom roku.

- Arapska liga je već odlučila da se suprotstavi odluci o preseljenju ambasade SAD iz Tel Aviva u Jerusalem i priznanju okupiranog grada kao glavnog grada Izraela - rekao je šef Arapske lige Ahmed Abul-Gejt.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.