GLOBUS

Forbes predstavio najbogatije žene na svijetu

Raste bogatstvo milijardera, a sve veći dio kolača pripada ženama

Avaz.ba

8.3.2018

Ove godine oboren je još jedan rekord kada je riječ o svjetskom bogatstvu. Na listi milijardera magazina „Forbes“ za 2018., naime, našao se rekordan broj žena, njih 256. Njihovo ukupno bogatstvo povećano je za 20 posto od lani i premašilo je 1.000 milijardi dolara.  

Ukupni rast

Ovaj rast veći je od ukupnog rasta svih milijardera na svijetu, navodi „Forbes“. Iako je većina žena na ovoj listi naslijedila bogatstvo, više od četvrtine njih same su stvorile svoju imperiju.


Broj milijarderki koje su same stekle bogatstvo sada je 72, što je povećanje u odnosu na 56 iz prošle godine. Najbogatija žena na svijetu je Elis Valton (Alice Walton). Njeno bogatstvo uvećano je sa 33,8 milijardi dolara, koliko je iznosilo prošle godine, na 46 milijardi dolara, navodi američki magazin.

Ona je jedina kćerka osnivača američke kompanije „Walmart“ Sema Valtona (Sam Walton). Ukupno gledajući, ona je 16. najbogatija osoba na svijetu. Njena kompanija najveći je svjetski lanac trgovina.

Valton je na mjestu najbogatije žene zamijenila nasljednicu kompanije „L’Oreal“ Lilijan Betankur (Liliane Bettencourt), koja je umrla u septembru 2017. u 94. godini života.

Jedina kćerka Lilijan Betankur, Fransoaz Betankur Mejers (Francoise Bettencourt Meyers), druga je najbogatija žena na svijetu s imovinom od 42,2 milijardi dolara. Mejers svoje bogatstvo crpi iz udjela od 33 posto u kozmetičkom gigantu.


Udio u BMW-u

Na trećem mjestu je Suzan Klaten (Susanne Klatten), čija se imovina procjenjuje na 25 milijardi dolara zahvaljujući udjelu koji je naslijedila u BMW-u.

Četvrta najbogatija žena na svijetu je Žaklin Mars (Jacqueline), nasljednica prehrambene industrije poznate po čokoladicama. Na petom mjestu je Jang Huijan iz Kine, s bogatstvom od 21,9 milijardi dolara. Njena oblast su nekretnine.

Naslijedile imovinu

Zapravo, među deset najbogatijih žena osam je naslijedilo sve svoje bogatstvo. Preostale dvije naslijedile su znatnu imovinu, ali su je potom same dodatno razvile.

Podaci na“Forbesovoj“ listi milijardera ažuriraju se u realnom vremenu pa je moguće da je već došlo do promjena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.