AMERIKA

Dramatično slijetanje i 22 minute horora u Boingu 737-700

Twitter

CDM

23.4.2018

Jedna žena je poginula, a sedam putnika povrijeđeno kada je eksplodirao motor aviona na letu "Southwest Airlinesa" iz Njujorka do Dalasa. U Boingu 737-700 bila su 144 putnika i pet članova posade. Avion je prinudno sletio u Filadelfiji nakon što su prozor, krila i trup aviona oštećeni. Svjedoci za CNN pričaju da su to bile 22 minute horora.

U samo nekoliko sekundi motor s lijeve strane aviona je pukao, udario prozor i razbio ga, zamalo isisavši putnicu Dženifer Riordan (Jennifer) van letjelice, zbog pada pritiska.

Ostali putnici vukli su je unutra, pokušavali da je zadrže. Pale su maske za kiseonik, dio putnika nije ih ni stavio, a dio ih je, u panici, pogrešno namjestio. Pilot je pokušavao da smiri avion. Tokom naredne 22 minute, 149 ljudi pitalo se je li to njihov kraj. Stjuardese su plakale.

Putnici su počeli slati oproštajne poruke svojim najdražima… A pošto nisu mogli slati SMS-ove ili telefonirati, pokušavali su da uhvate WI-FI, kako bi rekli svoje posljednje riječi. 

Jedan putnik herojski je pokušao zatvoriti rupu i leđima smanjiti zračni pritisak.

Uslijedilo je stabilno slijetanje. Na pisti su bila vozila Hitne pomoći. Putnici su bili veseli jer su sigurno stigli do tla. Piloti su izašli iz kokpita i pridružili se proslavi. Svi zajedno, kao dugogodišnji prijatelji.

Sjenku na proslavu bacila je žena iz 14. reda Dženifer Riordan, i dalje krvava i bez svijesti, prebačena je u bolnicu, gdje su ljekari konstatirali smrt.

To je bila prva smrtonosna nesreća koja je uključivala aviokompaniju sa sjedištem u Sjedinjenim Američkim Državama od 2009. godine, ali, kako zaključuje CNN, moglo je biti i gore.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.