GLOBUS

Njemački šef diplomatije traži UN-ovu mirovnu misiju za istočnu Ukrajinu

Index.hr

11.6.2018

Njemački ministar vanjskih poslova Hajko Mas (Heiko Maas) zauzeo se na početku sastanka tzv. Normandijske grupe u Berlinu, u kojoj učestvuju Njemačka, Francuska, Ukrajina i Rusija, za mirovnu misiju vojnika Ujedinjenih naroda u istočnoj Ukrajini.

- Misija Plavih kaciga bila bi, prema našem mišljenju, oživjeti mirovni proces i dati mu novi okvir - rekao je Hajko Mas na početku prvog sastanka tzv. Normandijske grupe nakon godine i pol, prenosi Index.hr.

Mas smatra da bi oružane snage Ujedinjenih naroda bile prikladna mjera da se osigura ono što je dogovoreno u sporazumu iz Minska.

On je istovremeno priznao da se mišljenja Ukrajine i Rusije "jako razilaze" kada je uloga Plavih kaciga u pitanju mada se načelno slažu oko misije i najavio da se o toj temi želi razgovarati u Berlinu. Mas je ukazao na to da je sporazum iz Minska "samo ove godine" prekršen preko hiljadu puta. 

Susret ministara vanjskih poslova Rusije, Ukrajine, Francuske i Njemačke u Berlinu odvija se u trenutku kada se sigurnosna situacija u istočnoj Ukrajini dodatno zaoštrava.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.