SKANDALI

Američki kardinal optužen za spolno zlostavljanje djece, dobio zabranu popovanja

Screenshot

Agencije

21.6.2018

Poznati američki kardinal Teodor Mekarik (Theodore McCarrick, 87) dobio je zabranu vršenja službe nakon što je u istrazi utvrđeno da su "vjerodostojne" optužbe za spolno zlostavljanje iznesene protiv njega, saopćile su njujorška i vašingtonska biskupija u kojima je djelovao.

Mekarik je među najistaknutijim američkim kardinalima na međunarodnom nivou. Iako je službeno penzionisan, i dalje putuje, najviše u vezi sa zaštitom ljudskih prava.

U saopćenju objavljenom u srijedu njujorški kardinal Timoti Dolan (Timothy) je rekao da je njegova biskupija zaprimila prijavu o Mekarikovoj navodnoj zloupotrebi koja se dogodila prije "gotovo 45 godina".

Tvrdi da je nevin

Na temelju Povelje o zaštiti djece koju su američki biskupi donijeli 2002. nakon pedofilskog skandala koji je potresao bostonsku nadbiskupiju, "neovisna agencija" je provela istragu i njene rezultate predala predstavništvu koje je optužbe ocijenilo "vjerodostojnima i potkrijepljenima", istaknuo je kardinal Dolan.

Sveta Stolica je, nakon što je obaviještena o tome, zatražila od kardinala Mekarika da "više javno ne obnaša svoju službu", navodi se u saopćenju.

Teodor Mekarik je "ostajući pri tvrdnji da je nedužan, prihvatio tu odluku", dodaje kardinal Dolan.

U saopćenju koje prenosi ''The Washington Post'' Mekarik kaže da je "zgrožen" optužbama koje su iznesene protiv njega.

- Moja je tuga bila još veća kada sam obaviješten da su navodi ocijenjeni vjerodostojnima i potkrijepljenima - rekao je kardinal i dodao: 

''Žao mi je zbog patnje koju podnosi osoba koja je iznijela te optužbe, kao i zbog skandala koji su izazvale."

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.