GLOBUS

Šef Evropskog vijeća: Moramo se pripremiti na najgori scenarij s Trampom

Tusk i Tramp: Novi samit u Briselu

Index.hr

27.6.2018

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk je u srijedu pozvao EU da se pripremi na najpesimističniji scenarij sa Sjedinjenim Američkim Državama i Donaldom Trampom (Trump) uoči dvodnevnog evropskog samita u Briselu. 

- Nadajući se najboljem, vjerujem da moramo biti spremni pripremiti našu uniju za najgori scenarij s Vašingtonom - napisao je u pozivu za samit šefovima država i vlada EU, koji će se u četvrtak i petak sastati da bi razgovarali o odnosima sa Sjedinjenim Američkim Državama, kao i o pitanju migracija i reformi eurozone - prenosi Index.hr.

"Kada razgovaramo o migracijama i reformi eurozone, važno je imati na umu geopolitički kontekst koji je uslijedio nakon samita G7 u Kanadi, gdje su SAD odbacile teško dogovorenu zajedničku deklaraciju", objašnjava Tusk.

- Bez obzira na neumorne napore očuvanja jedinstva Zapada, transatlantski odnosi su pod ogromnim pritiscima politike predsjednika Trampa. Nažalost, podjele nadilaze trgovinu - nastavio je Tusk.

Trampova administracija je 1. juna odredila carine na evropski čelik i aluminij i tako navela Brisel da uvede dodatne carine za niz američkih proizvoda.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.