ZATVORSKA KAZNA

Londonska medicinska sestra tjerala Nigerijke na vudu obrede, morale su piti krv s crvima

Index.hr

4.7.2018

Londonska medicinska sestra osuđena je danas na sudu u Birminghamu na 14 godina zatvora jer je htjela prisiliti pet Nigerijki da rade kao prostitutke u Njemačkoj nakon što ih je prestrašila vudu obredima.

Josephine Iyamu (51), poznata i pod imenom Madame Sandra, također je osuđena i zbog ometanja pravosuđa jer je dala uhititi rodbinu žrtava u Nigeriji nakon što je uhapšena u Londonu.

Pet žrtava bilo je spašeno s jednog broda kojim su bježale iz Afrike u Europu.

-Pokazali ste potpuni prezir prema dobrobiti tih žena - rekao je sudija Richard Bond.

-Niste ih smatrali živim ljudskim bićima, nego robom koja vam donosi velik novac.

Obećavala im bolji život

Uprkos skromnim primanjima medicinske sestre, ona je često putovala u inozemstvo i imala je veliku kuću u Benin Cityju u Nigeriji gdje je zapošljavala poslugu.

-Koristeći svoj status, Iyamu je regrutirala ranjive žene u selima i obećavala im bolji život u Evropi - objasnila je Nacionalna agencija za borbu protiv kriminala.

Prije njihova polaska, žrtve je podvrgnula vudu obredima kako bi povećala svoju moć nad njima: morale su pojesti pileća srca i popiti krv sa crvima.

-Žene su mislile da će se njima ili njihovim porodicama dogoditi nešto loše ako ne budu ispunile svoje obveze prema Iyamu ili ako pokušaju pobjeći - navodi agencija.

Uhapšena je u avgustu 2017. na Heathrowu po slijetanju iz Lagosa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.