SASTANAK

Kremlj želi znati postoji li u Vašingtonu politička volja za boljim odnosima

Uoči sastanka između Boltona i Patruševa

Arhiv

Fena

22.8.2018

Kremlj je saopćio u srijedu da želi ustanoviti postoji li politička volja u Vašingtonu za saradnju s Rusijom, dok se priprema sastanak između američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost Džona Boltona (John) i njegovog ruskog kolege Nikolaja Patruševa (Nikolai).

Dvojica zvaničnika sutra će se sastati u Ženevi, na prvom sastanku na visokom nivou otkako su ruski i američki predsjednici održali razgovore u Helsinkiju u julu.

Američki predsjednik Donald Tramp (Trump) sastao se prošlog mjeseca s ruskim kolegom Vladimirom Putinom, a događaj je Moskva brzo okarakterizirala kao trijumf. Ipak, niz američkih sankcija objavljen je nakon sastanka.

- Pogoršanje bilateralnih odnosa se nastavlja, sada trebamo odrediti neka polja za saradnju i, također, saznati postoje li takva polja i imaju li naše kolege (SAD) uopće volje za tim - izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov (Dmitry) na telefonskoj konferenciji za novinare.

Peskov je kazao da se Putin danas sastao sa svojim Vijećem za nacionalnu sigurnost da bi raspravljali o problemima u rusko-američkim odnosima uoči sastanka između Boltona i Patruševa. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.