SVIJET

Kim Jon-un želi denuklearizaciju Korejskog poluotoka do početka 2021. godine

SAD treba odgovoriti na prethodne poteze Pjongjanga

Agencije

Fena

6.9.2018

Lider Sjeverne Koreje Kim Jong-un izjavio je da želi realizirati denuklearizaciju Korejskog poluotoka za vrijeme trajanja prvog predsjedničkog mandata Donalda Trampa (Trump), saopćili su zvaničnici iz Seula.

Kim je tako prvi put postavio vremenski okvir kad je u pitanju denuklearizacija Sjeverne Koreje, prenosi Reuters.

Kim i predsjednik južne Koreje Mun Jae-in održat će treći samit u Pjongjangu od 18. do 20. septembra, na kojem će se raspravljati o "praktičnim mjerama" za denuklearizaciju, izjavio je nakon sastanka s Kimom državni savjetnik za nacionalnu sigurnost Južne Koreje Čung Ui-jong.

Samit Sjevera i Juga bi mogao dovesti do obnavljanja pregovora o denuklearizaciji između Sjeverne Koreje i SAD, nakon što je Tramp prošlog mjeseca otkazao planiranu posjetu državnog sekretara Majka Pompea (Mike) Pjongjangu, jer nije ostvaren "dovoljan napredak u cilju denuklearizacije Korejskog poluotoka".

Kim je rekao predstavnicima Južne Koreje da je njegova vjera u Trampa "nepromijenjena" te izrazio želju da se proces denuklearizacije, kao i neprijateljski odnosi sa SAD, okončaju do kraja prvog mandata predsjednika Trumpa, odnosno do početka 2021. godine, rekao je Čung.

- Posebno je naglasio da nikada nije rekao nešto negativno o predsjedniku Trampu – dodao je Čung.

Sjeverna Koreja je saopćila u prethodnim, neuspjelim pregovorima da bi mogla razmotriti odustajanje od nuklearnog programa ako bi Sjedinjene Američke Države pristale na povlačenje američkih snaga stacioniranih u Južnoj Koreji i ukidanje američkog "nuklearnog kišobrana” iznad Južne Koreje i Japana.

Američki zvaničnici uključeni u pregovore rekli su da je Sjeverna Koreja odbila čak i da započne diskusije o definiranju "denuklearizacije" ili drugih ključnih pojmova te da su insistirali na tome da SAD prvo pristanu na poduzimanje koraka za smanjenje ekonomskog pritiska na ovu zemlju.

Čung je izjavio kako je Kim naglasio potrebu da SAD recipročno uzvrate na početne poteze Sjeverne Koreje koji uključuju demontiranje lokacije za nuklearno testiranje, kao i uklanjanje objekata za posmatranje i istraživanje.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.