VAŠINGTON

Pompeo oštro kritizira senatora Mendeneza

S. N.

11.10.2018

Prvi čovjek Stejt departmenta Majkl Pompeo (Michael) oštro je odgovorio demokratskom senatoru Bobu Mendenezu na njegove kritike administracije Donalda Trampa (Trump).

Mendenez je prigovorio administraciji da nije u stanju popuniti mjesta u vlasti koja su im pripala.

- Ova administracija nastavlja pokazivati nesposobnost i u tome što nisu u stanju adekvatno ili s odgovarajućim osobama popuniti mjesta i na ključnim pozicijama nacionalne sigurnosti. Time dovodi našu državu u stanje rizika - izjavio je on.

Pompeo mu je odgovorio da pred Senatom čeka više od 60 kandidata.

- To je više od četvrtine pozicija višeg nivoa koje čekaju potvrdu Senata. Radi se o izuzetnim kandidatima, mješavini visprenih diplomatskih profesionalaca i onih koji su politički nominirani. Više od 10 kandidiranih čeka zbog politike. Mi smo uradili svoj dio posla i Senatu poslali puno vrlo sposobnih ljudi na potvrdu. A senator Mendenez i njegove kolege odbijaju glasati za njih i time državu dovode u stanje rizika - odgovorio je iz šef američke diplomatije.

Ističe se i da prozvani senator i njegove kolege "koriste nominacije kao politički fudbal".

- To je neprihvatljivo. "Rizik" po državu je, stoga, u rukama senatora Mendeneza. Nama je potreban tim diplomata i zvaničnika na terenu kako bi provodili američku vanjsku politiku te pozivam senatora i njegove kolege da prestanu s odugovlačenjima i opstrukcijom odmah - uzvratio je Pompeo.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.