SVIJET

Katalonski parlament traži ukidanje monarhije

Kralj Filip VI. je na meti kritike, nakon oštrog govora koji je uputio pristašama nezavisnosti u vrijeme krize koja je izbila u jesen prošle godine

Wikipedia

Index.hr

12.10.2018

Katalonski parlament je glasanjem donio rezoluciju u kojoj se poziva na ukidanje monarhije u Španiji, a istovremeno je premijer Pedro Sančez (Sanchez) zaprijetio sudom nazivajući je "neprihvatljivom".

Separatistički pokreti i lijeva koalicija protivnika neovisnosti En Comu Podem (Zajedno možemo) ujedinili su se i dali glas rezoluciji u kojoj se osuđuje "upletanje Kralja u katalonski sukob" i traži "ukidanje preživjele i nedemokratske institucije kao što je monarhija".

Kralj Filip VI. je na meti kritike u Kataloniji, nakon oštrog govora koji je uputio katalonskim pristašama nezavisnosti u vrijeme krize koja je izbila u jesen prošle godine. 

Socijalist Pedro Sančez je sve dosad oprezno manevrirao u katalonskoj krizi i nakon dolaska na vlast je uspostavio dijalog s pristašama katalonske nezavisnosti, predloživši referendum o većoj autonomiji Katalonije i odbijajući bilo kakav referendum o njezinu samoodređenju.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.