KRIZA

Francuska bi mogla uvesti sankcije Saudijskoj Arabiji zbog smrti novinara

AFP

Index.hr

25.10.2018

Službeni Pariz objavio je da bi mogao uvesti sankcije Saudijskoj Arabiji ako obavještajne službe ustanove da kraljevstvo stoji iza ubistva Džamala Kašogija (Jamal Khashoggi), iako Pariz pokušava sačuvati svoj utjecaj na Rijad kako bi zaštitio poslovne veze. 

Prijestolonasljednik Saudijske Arabije Muhamed bin Salman obećao je u srijedu da će ubice Džamala biti privedene pravdi, govoreći u svom prvom javnom istupu otkad je ubistvo novinara naišlo na međunarodnu osudu, prenosi "Index.hr".

Takva reakcija čuvana je do danas s obzirom na to da je Pariz pokušavao sačuvati poslovne odnose koji obuhvaćaju energetiku, finansije i oružje.

No, francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) rekao je kralju Salmanu da Francuska u koordinaciji s partnerima može poduzeti mjere protiv odgovornih za ubistvo, stoji u saopćenju.

Saudijska Arabija je od 2008. do 2017. bila drugi najveći kupac francuskog oružja s ostvarenim prometom od 11 milijardi eura, od čega se 1,5 milijarda odnosila na prošlu godinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.