SKANDAL

Velika Britanija kaznila Facebook s više od 560.000 eura

Maksimalna kazna dopuštena je po starim pravilima o zaštiti podataka, koja su bila na snazi do stupanja na snagu novog zakona GDPR u maju

Arhiv

Avaz.ba

26.10.2018

Velika Britanija kaznila je Facebook s više od 560.000 eura zbog skandala u vezi s krađom ličnih podataka, prenose mediji.

U skandal je bila upletena i britanska kompanija "Cambridge Analytica". Ured povjerenika za informiranje (ICO) zaključio je da je Facebook dopustio ozbiljno kršenje zakona.

Maksimalna kazna dopuštena je po starim pravilima o zaštiti podataka, koja su bila na snazi do stupanja na snagu novog zakona GDPR u maju. ICO ističe kako je Facebook dopustio developerima pristup ličnim podacima korisnika bez njihovog jasnog pristanka.

Između 2007. i 2014. godine, Facebook je nepravilno obrađivao osobne podatke korisnika dopuštajući developerima aplikacije pristup njihovim podacima bez njihova dovoljno jasnog i informiranog pristanka i dopuštao je pristup čak i ako korisnici nisu skinuli aplikaciju, ali su jednostavno bili prijatelji s ostalim ljudima. Facebook je također propustio osigurati da lični podaci budu sigurni jer nije proveo odgovarajuće provjere aplikacije i developera koji su koristili njegovu platformu -  stoji u saopćenju ICO-a.

- Iako se, s dužnim poštovanjem, ne slažemo s nekim njihovim zaključcima, i prije smo rekli da smo trebali učiniti više da istražimo optužbe protiv "Cambridge Analytice" i poduzeti mjere 2015 - saopćio je Facebook. 

Podsjetimo, "Cambridge Analytica" optužena je za neovlašteno korištenje podataka 87 miliona korisnika Facebooka u svrhe svojih političkih klijenata. Kompanija je putem aplikacije koju je razvio profesor s Kembridža Aleksandr Kogan sakupljala podatke korisnika Facebooka za svoje klijente.

 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.