MOSKVA

Zaharova: Bolje da podnese ostavku, nego da se nađe u ruskom zatvoru

Ona je poslala poruku komandantu Ratne mornarice Ukrajine Igoru Vorončenku

Zaharova: Novi oblik nenormalnosti kijevskog režima. Arhiv

B92

6.12.2018

Portparol ministarstva vanjskih poslova Rusije Marija Zaharova (Maria Zakharova) poručila komandantu Ratne mornarice Ukrajine Igoru Vorončenku (Igor Voronchenko) da mu je bolje podnijeti ostavku, nego da se nađe u ruskom zatvoru.   

- Prvo je poslao svoje podređene da izvrše naređenje koje je očigledno predstavljalo kršenje zakona, a onda je umislio da je vrijedan koliko i svi oni… Osim ako to nije novi oblik nenormalnosti kijevskog režima — a to je kapitulacija u mirnodopsko vrijeme - napisala je Zaharova na Facebooku.

Ona je primijetila da bi za iskupljenje za incident u Kerčkom moreuzu bila dovoljna Vorončenkovljeva ostavka.

Ukrajinski admiral Igor Vorončenko je ranije izjavio da je spreman da se mijenja sa ukrajinskim vojnicima koji su uhapšeni zbog nezakonitog prelaska granice Rusije kod obale Krima i ode u zatvor. 

Vojni brodovi ukrajinske mornarice su 25. novembra ujutru povrijedili državnu granicu Rusije i nekoliko sati izvodili opasne manevre, ne reagirajući na legalne zahtjeve ruskih vlasti.

Ruski graničari su potom zadržali brodove, upotrijebivši oružje. Tri ukrajinska mornara su ranjena. Na palubama zadržanih brodova bila su 24 vojnika, među kojima su se nalazili i saradnici Službe za sigurnost Ukrajine, koji su, prema navodima Federalne službe sigurnosti Rusije, koordinirali provokaciju. Svi su uhapšeni zbog narušavanja ruske državne granice.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.