REAKCIJA

Guteres izrazio zabrinutost poslije odluke Kosova da formira vojsku

Predstavnici 15 zemalja članica Vijeća održali neformalni sastanak

Guteres: Rezolucija 1244 iz 1999. jedini pravni okvir. Arhiv

Fena

15.12.2018

Antonio Guteres (Guterres), generalni sekretar UN-a, izrazio je zabrinutost poslije odluke Kosova da formira vojsku pozivajući sve strane na suzdržanost.  

On je svoju zabrinutost izrazio na neformalnom sastanku Vijeća sigurnosti održanom sinoć na zahtjev Srbije, prenijela je RTCG pozivajući se na diplomatske izvore UN-a. 

- Rezolucija 1244 iz 1999. godine je jedini pravni okvir za međunarodno sigurnosno prisustvo na Kosovu, a snage NATO-a su zadužene za sigurnost tog područja - rekao je generalni sekretar UN-a i dodao da svako ograničenje odgovornosti KFOR-a u obavljanju sigurnosne dužnosti ne bi bilo u skladu s Rezolucijom.

Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, jučer je osudio odluku Kosova o formiranju vojske, a koju podržavaju SAD, i pozvao na hitan sastanak Vijeća sigurnosti UN-a. 

Predstavnici 15 zemalja članica Vijeća sinoć su održali neformalni sastanak, prenijeli su diplomatski izvori UN-a.

Isti izvori su poslije tog sastanka rekli da je Rusija, koja podržava Srbiju, zatražila javnu sjednicu Vijeća sigurnosti početkom slijedeće sedmice. 

Diplomatski izvori su naveli da bi Vučić mogao učestvovati na toj sjednici i dodali da su evropske zemlje rezervirane da sjednica bude javna.

Američka podrška formiranju Vojske Kosova dolazi nakon što su SAD u oktobru od Guteresa zatražile da pripremi strategiju okončanja misije UN-a poslije skoro 20 godina prisutnosti na Kosovu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.