TRŽIŠTA

Azijske berze padaju iz dana u dan

Pritisak zbog jučerašnjeg pada cijena dionica na Wall Streetu za više od 1,5 posto

Ulagači strahuju od velikih gubitaka. Ilustracija

Index.hr

21.12.2018

Na azijskim berzama je nastavljen pad cijena dionica koji traje već danima jer se ulagači klone rizičnijih investicija, a traže utočišta za kapital zbog usporavanja rasta globalne ekonomije i mogućeg daljnjeg povećanja kamata u SAD.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7.30 sati u minusu 0,5 posto. 

Azijske berze povukao pad Wall streeta

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks pao više od 1,2 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu, Singapuru, Južnoj Koreji, Australiji i Šangaju skliznule između 0,1 i 1,3 posto. 

Azijske su berze pod pritiskom jučerašnjeg pada cijena dionica na Wall Streetu za više od 1,5 posto, drugi dan zaredom, što je posljedica odluke američke centralne banke da će nastaviti s povećanjem kamata i u idućoj godini, premda nešto usporenijim tempom nego što je nedavno procjenjivala.

U srijedu je Fed, četvrti put ove godine, povećao ključne kamate za 0,25 postotnih bodova i poručio da će zbog nestabilnosti na finansijskim tržištima i usporavanja rasta globalne ekonomije, a u idućoj godini kamate povećati u dva navrata, a ne u tri, kako je procjenjivao prije. 

Pod pritiskom cijene nafte, ali i dolar

Zbog strahovanja ulagača da će usporavanje rasta globalne privrede izazvati slabljenje potražnje za energentima, pod pritiskom su i cijene nafte.

Jutros su, doduše, ponešto porasle, no to je samo posljedica korekcije nakon što su jučer potonule oko 4 posto. 

A zbog nesigurnosti na tržištima dionica, na valutnim su tržištima ojačale valute koje se smatraju sigurnijim utočištem za kapital u nesigurna vremena, kao što su japanski jen i švicarski franak. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.