SVIJET

U nasilnim protestima u Sudanu poginulo 12 osoba

Nemiri su se počeli širiti u srijedu, policija je demonstrante tjerala suzavcem, a vlada je proglasila vanredno stanje i u nekoliko pokrajina uvela policijski sat

Sudanska policija upotrijebila suzavac na stotinama demonstranata. YouTube

Avaz.ba

24.12.2018

Sudanska policija upotrijebila je suzavac na stotinama demonstranata koji su u nedjelju nakon nogometne utakmice blokirali cestu u prijestonici Kartumu, protestirajući protiv vladavine predsjednika Omara el-Bašira (Al-Bashira).

Demonstranti su se, i uz veliki broja pripadnika snaga sigurnosti, okupili u Omdurmanu, gradiću s druge strane Nila od Kartouma, uzvikujući "narod želi pad režima" i "sloboda!".

Sudanci već pet dana demonstriraju diljem države zbog rasta cijena, nestašice osnovnih potrepština i gotovinske krize. Demonstranti napadaju urede Baširove stranke i pozivaju na kraj njegove 29 godina duge vladavine.

Nemiri su se počeli širiti u srijedu, policija je demonstrante tjerala suzavcem, a vlada je proglasila vanredno stanje i u nekoliko pokrajina uvela policijski sat.

Vladini zvaničnici za proteste optužuju "infiltratore". Svjedoci i zvaničnici govore o najmanje 12 mrtvih, no pravu brojku teško je utvrditi.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.