RIJAD

Kralj Salman smijenio članove svoje vlade zbog Kašogijevog ubistva

Također, imenovani su i neki viši sigurnosni zvaničnici

Kralj Saud: Velika pomjeranja u vladi. Arhiv

CNN

27.12.2018

Saudijski kralj Salman naredio je danas reorganizaciju svoje vlade, imenujući novog ministra vanjskih poslova nakon globalne kampanje u vezi s ubistvom novinara Džamala Kašogija (Jamaal Khashoggi), prenosi CNN.

Tako je s pozicije ministra vanjskih poslova smijenjen Adel el-Džubejr (Al-Jubeir), a na njegovo mjesto doći će bivši ministar finansija Ibrahim el-Asaf (Al-Assaf), stoji u zvaničnom saopćenju.

Kralj Salman je na mjesto ministra odbrane i prvog čovjeka nacionalne garde postavio princa Abdulaha bin Bandara, sin princa Bandara el-Sauda (Al-Saud), bivšeg saudijskog ambasadora u Americi.

Također, imenovani su i neki viši sigurnosni zvaničnici.

El-Džubejr je ranije izjavio da je Kašogijevo ubistvo bilo "velika greška". On je u svom intervjuu za "Fox news" u oktobru kazao da je ubistvo kolumniste "Washington Posta" bilo rezultat planirane operacije te dodao kako će njegova vlada kazniti počinioce.

Turski i saudijski istražitelji kazali su da je Kašogi ubijen i raskomadan u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. oktobra, a za njegovo ubistvo osumnjičeno je 15 ljudi iz saudijske obavještajne agencije.

CIA je u svom izvještaju u novembru zaključila da jedna takva operacija nije mogla biti izvedena bez odobrenja princa Mohameda bin Salmana, saudijskog prijestolonasljednika.  

Današnje smjene i imenovanja novih članova vlade rezultat su pokušaja kralja Salmana i njegovog nasljednika da svijetu pokažu da su spremni da naprave svojevrsnu čistku u obavještajnom sektoru nakon ubistva Kašogija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.