VENECUELA

Maduru stigao odgovor iz Evrope: Raspiši izbore ili ćemo priznati Gvajda

Nekoliko zemalja, uključujući SAD, Kanadu i Veliku Britaniju, priznalo Gvajda za predsjednika

Nikolas Maduro. Agencije

Avaz.ba

26.1.2019

Vođe Španije, Njemačke i Francuske su odlučile na čiju će stranu stati u krizi vlasti koja se odvija u Venecueli. 

Naime, kako prenose Reuters, BBC i ''Guardian'', oni su upozorili Nikolasa Madura (Nicolas) kako mora raspisati izbore u roku od osam dana ili će oni priznati Huana Gvajda (Juan Guaido) kao predsjednika države. 

Maduro pod pritiskom

Sada je pod pritiskom Maduro, koji traži podršku otkako se Gvajdo proglasio privremenim predsjednikom i obećao da će provesti neovisne i slobodne izbore.

Nekoliko zemalja, uključujući SAD, Kanadu i Veliku Britaniju, priznalo je Gvajda za predsjednika. Maduro je njega i njegove pristaše optužio za puč koji su potpomogle SAD te je u srijedu naložio američkim diplomatima da za 72 sata napuste Venecuelu.

Maduro je rekao kako raskida sve diplomatske veze sa SAD, a Gvajdo je pak rekao kako diplomatski odnosi postaju nepromijenjeni te je pozvao diplomate da ostanu u Venecueli.

Maduro je, podsjetimo, ovog mjeseca započeo svoj drugi predsjednički mandat nakon što je odnio pobjedu na izborima. Opozicija ga je optužila da izbori nisu regularni, ali i da je pokrao glasove.

Odgovor iz Evrope 

Odgovor iz Evrope se čekao od srijede. Iako je Velika Britanija objavila kako smatra Madurovu vlast nezakonitom, čekala se reakcija drugih vodećih zemalja Unije.

Danas je španski premijer Pedro Sančez (Sanchez) na Twitteru objavio svoju odluku.

- Španija ima odgovornost prema Latinskoj Americi. Ne tražimo promjenu ili uklanjanje vlade, samo želimo demokratiju i slobodne izbore u Venecueli - objavio je.

Slično su u saopćenjima poručile i Francuska i Njemačka pa se čini kako se radi o koordiniranom zahtjevu za održavanjem izbora u Venecueli.

- Venecuelski narod mora moći slobodno donijeti odluku o svojoj budućnosti - napisao je francuski predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron) na Twitteru, na tragu sličnih izjava njemačke i španske vlade.

- Ako se izbori ne najave u idućih osam dana, spremni smo priznati Gvajda kao privremenog predsjednika - rekla je portparol njemačke vlade Martina Fic (Fietz).

Rusija na strani Madura

U Venezueli se danas sastaje i Vijeće sigurnosti UN-a. Pred UN-om će američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike) tražiti od zemalja članica da priznaju vladu Huana Gvajda.

Rusija je uoči sjednice poručila da se ne treba uplitati u unutrašnje pitanje Venecuele.

Rusija je uz Meksiko i Tursku dala podršku Maduru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.