STRATEGIJA

Osmišljen plan evakuiranja britanske kraljevske porodice u slučaju nemira zbog Brexita

Premještanje na sigurna mjesta udaljena od Londona, uključujući i 92-godišnju kraljicu Elizabetu

Kraljica Elizabet. Arhiv

Avaz.ba

3.2.2019

Britanski zvaničnici obnovili su hladnoratovske planove za preseljenje kraljevske porodice u slučaju da u Londonu dođe do nemira zbog "neuređenog izlaska" Velike Britanije iz EU sljedećeg mjeseca, objavili su britanski mediji.

Ovi planovi za hitnu evakuaciju postoje od Hladnog rata, ali su sada namijenjeni u slučaju građanskih nereda nakon Brexita bez dogovora - piše "Sunday Times", citirajući neimenovani izvor iz vladinog ureda. 

"Mail on Sunday" također tvrdi da ima saznanja o planovima za premještaj kraljevske porodice na sigurna mjesta udaljena od Londona, uključujući i 92-godišnju kraljicu Elizabetu (Elizabeth), čiji je prošlomjesečni godišnji govor široko rastumačen kao poziv političarima da postignu sporazum o Brexitu.

Taj sporazum, koji je britanska premijerka Tereza Mej (Theresa May) mukotrpno dogovarala s Evropskom unijom, parlament je odbio sredinom januara, a Mej je najavila da će se 14. februara održati glasanje o izlasku bez dogovora ako se do 13. februara ne postigne bolji sporazum s EU u pogledu alternativnog rješenja za granicu Irske i Sjeverne Irske.  

Izlazak Britanije iz EU predviđen je za 29. mart, a vlada i firme pripremaju planove u slučaju nepredviđenih događanja bez postizanja sporazuma. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.