MOSKVA

Putin: Osigurat ćemo sopstveni uspjeh, Rusija nema namjeru prva razmještati rakete u Evropi

Osvrnuo se i na pitanje Japana, rekavši da je od velike važnosti pronaći put kako bi se potpisao mirovni sporazum

Vladimir Putin. Arhiv

Avaz.ba

20.2.2019

Ruski predsjednik obratio se danas Federalnoj skupštini, a govor je trajao nešto više od sat i po. Najduži govor održao je prošle godine, kada je govorio sat i 55 minuta, a najkraće obraćanje od 48 minuta imao je 2004. i 2005. 

Glavna poruka obraćanja je da će konsolidacija društva, ali i sigurnost u svoje mogućnosti biti glavni uvjet za uspjeh zemlje. 

- Rusija će zasigurno osigurati sopstveni uspjeh - poručio je ruski predsjednik.

Putin je u svom godišnjem obraćanju parlamentu istakao kako Rusija nema namjeru prva razmještati rakete u Evropi, ali ukoliko Amerika to učini, Moskva će to shvatiti kao prijetnju. U tom slučaju Moskva će biti prinuđena razmjestiti naoružanje kako bi mogla gađati ne samo teritorije gdje su razmješteni raketni sistemi već i teritorije gdje se nalaze centri za donošenje takvih odluka

Rusija ne želi eskalaciju tenzija, ali je neophodno da ne dođe do bilo kakvih iluzija – odgovor će biti recipročan, dodao je ruski predsjednik. 

Veliku pažnju Putin je posvetio izlasku SAD iz Sporazuma o raketama srednjeg i malog dometa rekavši da su od trenutka potpisivanja tog dokumenta do danas mnoge zemlje radile na razvoju takvog naoružanja, dok Vašington i Rusija to nisu.

Prema njegovim riječima, Amerika je trebala tako i kazati, a ne da izmišlja kojekakve razloge da istupi iz Sporazuma. Putin je, međutim, istakao i kako su SAD prekršile Sporazum. 

- Amerika je razmjestila sisteme u Evropi koji su u stanju da lansiraju "tomahavke" - istakao je Putin.

Spomenuo je Bjelorusiju, rekavši da je neophodno povećati saradnju u okviru Euroazijske ekonomske unije, zatim se osvrnuo na pitanje Kine, rekavši da je izuzetno važno imati ravnopravne odnose sa tom zemljom. Također, naveo je i Indiju, rekavši da Rusija s tom zemljom ima veliku saradnju. 

Osvrnuo se i na pitanje Japana, rekavši da je od velike važnosti pronaći put kako bi se potpisao mirovni sporazum.

Također, govorio je i o potrebi povećanja kapaciteta satelitskog sistema, budući da Rusija raspolaže neophodnim mogućnostima da tako nešto provede u djelo. 

- Globalna konkurencija se premješta u oblasti nauke i obrazovanja -  istakao je Putin i dodao da su Rusiji potrebni stručnjaci koji su spremni na ogromna dostignuća.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.