BRISEL

Na "crnoj listi" EU našlo se 277 Sirijaca

Krivi za nasilnu represiju nad civilnim stanovništvom u Siriji, pružanje potpore sirijskom režimu ili ostvarivanje koristi od njega i/ili zbog povezanosti s takvim osobama

S. N.

4.3.2019

Vijeće Evropske unije dodalo je sedam ministara sirijske vlade na popis osoba i subjekata na koje se primjenjuju mjere ograničavanja protiv sirijskog režima i njegovih pristaša. Njihova imena dodana su nakon nedavnih promjena u sirijskoj vladi, saopćeno je iz Brisela.

Vijeće EU, koje čine resorni ministri 28 članica, današnjom odlukom broj osoba na koje se odnosi zabrana putovanja i zamrzavanje imovine povećao je na 277. Sve one označene su krivim "za nasilnu represiju nad civilnim stanovništvom u Siriji, pružanje potpore sirijskom režimu ili ostvarivanje koristi od njega i/ili zbog povezanosti s takvim osobama."

- S obzirom na stanje u Siriji, na snazi su mjere zamrzavanja imovine za 72 subjekta - istaklnuto je u odluci EU.

Sankcije EU, koje su trenutno na snazi protiv Sirije, obuhvataju i embargo na naftu, ograničenja trgovine i ulaganja, zamrzavanje imovine sirijske centralne banke unutar Unije, ograničenja izvoza oružja i opreme koji bi se mogli upotrijebiti za unutrašnju represiju, kao i opreme i tehnologija za praćenje ili presretanje internetskih ili telefonskih komunikacija.

Kaznene mjere EU u vezi sa stanjem u Siriji na snazi su od 1. decembra 2011. te se preispituju jednom godišnje. Rok za sljedeće preispitivanje je 1. juni 2019.

- EU će nastaviti razmatrati daljnje mjere ograničavanja protiv Sirije tako dugo dok represija bude trajala. Predani smo pronalaženju dugotrajnog i vjerodostojnog političkog rješenja sukoba u Siriji, kako je utvrđeno Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a 2254 i Saopćenjem iz Ženeve iz 2012. - navedeno je u saopćenju.

Najnovijom odlukom EU, na  "crnoj listi" našli su se: generalmajor Mohamad Kaled el-Rahmun, ministar unutrašnjih poslova Mohamad Rami Radvan, ministar turizma Imad Muvafak el-Azab, ministar obrazovanja Basam Bašir Ibrahim, ministar visokog obrazovanja Suhail Mohamad Abdullatif, ministar javnih radova i stanovanja Ijad Mohammad el-Hatib, ministar komunikacija i tehnologije, te Mohamad Maen Zein-el-Abidin Jazba, ministar industrije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.