SIGURNOST

Više američkih pilota se žalilo na novi Boeingov avion: Toliko je loš da se graniči sa kriminalom

AFP

Piše: Avaz.ba

14.3.2019

Prema informacijama objavljenim u listu "Dallas morning news", više američkih pilota izrazilo je ozbiljne sumnje u sigurnost modela "Boeing 737 MAX 8", i to prije nego što je avion "Etiophian Airlinesa" odnio u smrt 157 judi.

U Sistemu za prijavljivanje problema u sigurnosti aviona novinari lista naišli su na čak pet pritužbi, između ostalog, na sporni softver za manevriranje pri usponu MCAS (Maneuvering Characteristick Augmentation System). Riječ je o američkoj državnoj banci podataka, u kojoj piloti, stjuardese i ostalo osoblje anonimno izvještavaju o incidentima na letu, prenosi Blic.rs.

Pritužbe se odnose na letove "Boeinga 737 MAX 8" u autopilot modusu, a svi incidenti su se dogodili kada je avion poslije polijetanja počeo da se penje na veću visinu.

U bilješkama osoblja (tri pilota i dva kopilota), između ostalog, stoji da se nos aviona iznenada spustio prilikom uspona. Jedan kopilot je napisao da je sistem proradio tek nakon isključivanja autopilot modusa.

Jedan pilot je naveo da "nije pametno" što je pilotima dozvoljeno da upravljaju ovim avionima bez specijalne obuke i dodatnih informacija o razlikama u odnosu na starije modele. Priručnik o "Boeingu 737 MAX 8" opisao je kao "loš i toliko nepotpun, da se to graniči s kriminalom".

Pritužbe američkih pilota i kopilota podnijete su u novembru i decembru 2018., dakle, poslije pada aviona "Lion Aira".

- Čuo sam za nesreću i pitao sam se da li su i druge posade imale slična iskustva - piše u banci podataka jedan od pilota.

- Moj kopilot je upravo završio mjesec dana na tom radnom mjestu i nije znao da mi kaže da li je problem u avionu, ili sam ja možda nešto pogriješio.

U posljednjih šest mjeseci srušila su se dva aviona tipa "Boeing 737 MAX 8". U nesreći desetog marta, kada se srušio avion "Etiophian Airlinesa" život je izgubilo 157 osoba, a u nesreći iznad Javanskog mora, kada se srušio avion kompanije "Lion Air", poginulo je 189 osoba.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.