DOKUMENTARAC

Zašto cijeli svijet već više od 12 godina bruji o Medelajn Meken kad ima toliko drugih koji nikad nisu pronađeni

Bez obzira na priču roditelja, veći dio javnosti u Portugalu nije mogao shvatiti da su roditelji četverogodišnje dijete ostavili s još dvoje mlađe i otišli večerati

Medelajn Meken. tv.bt.com

Avaz.ba

19.3.2019

Posljednja fotografija tada četverogodišnje Medelajn Meken (Madeleine McCann) nastala je samo nekoliko dana prije njenog nestanka 3. maja 2007. godine. Objavljena je u novom dokumentarcu pod imenom "Nestanak Medelajn Meken", koji se za vikend pojavio na Netflixu u osam dijelova. 

Djevojčica je u središtu fotografije, usred igre oko ispuhanog šarenog bazena u portugalskom turističkom odmaralištu, iz kojeg je i nestala. 

Posljednja fotografija na kojoj se nalazi Medelajn Meken. Netflix

Dokumentarac pokušava rasvijetliti okolnosti nestanka Britanke, ali i postavlja pitanja o tome zašto cijeli svijet već više od 12 godina bruji o Medelajn kad ima toliko druge djece koja nikad nisu pronađena. U Portugalu je takvih slučajeva trenutno čak 1.667.

Jedan od nestalih dječaka kojeg nikad nisu pronašli je i Rui Pedro, tada 11-godišnji Portugalac kojem se 1998. godine gubi svaki trag. Njegova porodica vjeruje da je i dalje živ. Na mjestu njegovog nestanka sve što je policija pronašla bio je bicikl koji je vozio. Nikakvi drugi tragovi nisu otkriveni. No, ono što je otkriveno bilo je itekako uznemirujuće.

Nakon što je policija razbila međunarodnu mrežu pedofila pod nazivom "Wonderland Club", zaplijenila je njihove kompjutere i CD-ove. Na njima su pronašli snimke djece iz kojih su napravili fotografije koje su pohranili u bazu.

Bivši policijski istražitelj Paulo Pereira tvrdi kako je novac potrošen za traženje osmero ili devetero nestale portugalske djece jedva 1 posto ukupnog novca potrošenog na potragu za Medelajn.

Bez obzira na priču roditelja, veći dio javnosti u Portugalu nije mogao shvatiti da su roditelji četverogodišnje dijete ostavili s još dvoje mlađe djece i otišli večerati. Ono što je dodatno zbunjivalo je i to da je Geri Meken (Gerry McCann), otac male Medelajn, prvo rekao da su zaključavali vrata apartmana, a onda u drugom iskazu rekao kako je ulazio kroz dvorišna vrata koja su držali otključanima.

Porodica Meken snažno se angažirala oko prisutnosti imena njihove Medelajn u javnosti. Unajmili su čak i savjetnicu, a od velike pomoći bili su im i britanski mediji koji su objavljivali velik broj članaka o djevojčici, ponekad čak i prozivajući portugalsku policiju kako ne radi ništa na slučaju.

Jedan od takvih primjera je naslovnica novina na kojoj su napisali da vodeći policajac na slučaju radi svega četiri sata dnevno, a ručak mu traje tri sata. Pisali su i kako je policija ignorirala 250 dojava ljudi koji su tvrdili da su vidjeli djevojčicu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.