BREXIT

Junker: Jednostavnije je odgonetnuti sfingu nego britanski parlament

Ili će morati napustiti EU 12. aprila ili će podnijeti alternativni plan

Žan-Klod Junker. Arhiv

Fena

1.4.2019

Čelnik izvršnog organa EU Žan-Klod Junker (Jean-Claude Juncker) izjavio je u ponedjeljak da će Britanija morati učestvovati u evropskim izborima ukoliko ostane članica EU nakon 12. aprila. 

Britanija će ili morati napustiti EU 12. aprila ili će podnijeti alternativni plan, koji - ukoliko odluči da ne odustane od Brexita - vjerovatno uključuje povlačenje iz bloka, znatno iza izbora za Evropski parlament od 23. do 26. maja.

Neki britanski poslanici sugeriraju da bi Velika Britanija mogla ostati duže u EU bez učešća u evropskim izborima. Junker je, međutim, izjavio u njemačkom gradu Zarbrukenu da, ukoliko Britanija ne napusti EU do 12. aprila i ukoliko dođe do produženja, Britanija onda mora učestvovati u evropskim izborima.

- To stoji u sporazumu. Ono što ja želim drugo je pitanje - kazao je.

Junker je također izjavio kako je došlo vrijeme da britanski parlament artikulira šta želi s Brexitom - i istaknuo je da je jednostavnije odgonetnuti mitsku Sfingu nego britanske poslanike.

Nakon što su tri puta odbacili sporazum premijerke Mej (May) o razlazu s EU, britanski poslanici danas održavaju niz glasanja u pokušaju da dođu do mutne predodžbe kako da ostvare većinski stav.

Junker je izjavio u govoru u parlamentu njemačke savezne države Zarland kako sada znaju šta britanski parlament ne želi, ali nisu čuli šta on želi. sfinga je otvorena knjiga u poređenju s britanskim parlamentom, kazao je.

- Upravo sada moramo razgovarati sa sfingom. Dosta više duge šutnje - kazao je čelnik Evropske komisije, prenose agencije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.