KIPAR

Nove žrtve serijskog ubice: Policija izvukla dva kofera iz vode, jedan otvorili i otkrili ostatke žene

Jezivo otkriće na dnu jezera

Kiparska policija pronašla je na dnu jezera pored Nikozije dva kofera. AFP

Avaz.ba

29.4.2019

Kiparska policija pronašla je dva kofera na dnu jezera pored Nikozije. U jednom su otkrili ostatke žene koja je bačena u vodu s komadom betona.

Vjeruje se da je riječ o tijelu jedne od žrtava kiparskog oficira Nikosa Metaksasa (Nicos Metaxas) koji je priznao da je ubio sedam strankinja koje su došle da rade na Kipar.

Drugi kofer još nije izvađen, a ronioci tragaju i za trećim. Uhapšeni Metaksas na saslušanju je priznao da je tijela tri žrtve spakirao u torbe i bacio ih u vještačko jezero na području napuštenog rudnika uglja nedaleko od Nikozije.

Policija ga je prvo sumnjičila za dva ubistva, a tokom ispitivanja tridesetpetogodišnji oficir priznao je ubistvo pet žena i dvije djevojčice.

Vlasti, međutim, sada sumnjaju da bi broj njegovih žrtava mogao dostići jezivu brojku od čak 30 žena. Do sada su pronađena četiri tijela.

- Poslije mnogo problema iz jezera smo uspjeli izvući kofer u kojem smo pronašli tijelo žene i blok cementa - rekao je šef Odeljenja za kriminalističku istragu.

Prvu su žrtvu prije dvije sedmice u nekadašnjem rudniku pronašli turisti.

Pretpostavlja se da je riječ o majci i kćerki iz Rumunije koje su nestale u septembru 2016. godine, a posljednje žrtve s Filipina nestale su u avgustu 2018.

Policija je već ranije potvrdila da je penzionisani oficir priznao da je ubio Meri Rouz Tibursio (Marry Rose Tiburcio, 38) i Arian Palanas Lozano (28).

Policija je pretražila poplavljeni rudnik u potrazi za nestalom Sijerom (Sierra, 6), kćerkom ubijene Meri Rouz.

Ubistvo treće žrtve također filipinskog porijekla, Marikar Valdez Arkiola (Maricar Valtez Arquiola, 31), koja je nestala krajem 2017. godine, osumnjičeni je prvo negirao, ali je kasnije ipak priznao kada je svjedok rekao da je Nikos u mobilnom imao njene fotografije i privremene dozvole za boravak.

Poslije toga Metaksas je istražitelje odveo do vojnog streljišta, udaljenog oko 14 kilometara od rudarskog okna.

Tamo je policija pronašla još jedno tijelo, zasad neidentificirano, žene nepalskog ili indijskog porijekla. Poslije priznanja ostalih ubistava, krenula je intenzivna potraga i za ostalim žrtvama.

Policija vjeruje da će tu pronaći tijela Rumunke Florentine Bunea i njene osmogodišnje kćerke Elene Natalia, a u potrazi su i za šestogodišnjom kćerkom Meri Rouz. Istražitelji pokušavaju utvrditi ima li još žrtava, a na Kipar trebaju stići i stručnjaci iz Velike Britanije.

Policija tvrdi da je Metaksas sa žrtvama stupio u kontakt putem online stranice za upoznavanje, a saopćili su i da je osumnjičeni priznao da je jednu od žrtava zadavio poslije seksa s njom. Lokalni mediji navode imena i ostalih nestalih žena, među kojima su i moguće žrtve Metaksasa.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.