MADRID

Zagovarači nezavisnosti Katalonije u Evropskom parlamentu

Najviše glasova osvojila Španska socijalistička radnička partija

Evropski parlament. Arhiv

Srna

27.5.2019

Trojica katalonskih političara koji zagovaraju nezavisnost španske pokrajine osvojili su mjesta u Evropskom parlamentu, ali će njihovo preuzimanje dužnosti biti problem zbog toga što se jedan nalazi u zatvoru, a dvojica se smatraju bjeguncima.

Na izborima za Evropski parlament, koji su održani od 23. do 26. maja, u Španiji je najviše glasova osvojila Španska socijalistička radnička partija. Vladajuća koalicija njemačke kancelarke Angele Merkel izgubila je značajan broj mjesta, dok su podršku dobili Savez 90 (Zeleni) i stranke ekstremne desnice.

Stranka Republika u pokretu francuskog predsjednika Emanuela Makrona izgubila je od ultra desničarske stranke Nacionalno okupljanje Marin Le Pen. U Velikoj Britaniji najviše glasova osvojila je nova stranka Brexit Najdžela Faradža, dok je u Italiji stranka Liga ministra unutrašnjih poslova Matea Salvinija osvojila 30 odsto glasova.

Poljska nacionalno-konzervativna stranka Pravo i pravda osvojila je najviše glasova u Poljskoj, dok je glavna stranka rumunske vladajuće koalicije Socijaldemokratska stranka Rumunije izgubila prednost.

U Holandiji su najviše glasova osvojili laburisti, u holandskom govornom području u Belgiji najviše glasova osvojila je antimigrantska stranka ekstremne desnice, dok su prednost u Briselu ostvarili "Zeleni".

Stranka premijera Češke Andreja Babiša ANO osvojila je najviše glasova, uprkos optužbama protiv premijera za zloupotrebu sredstava iz fondova EU.

U Grčkoj su najbolje rezultate osvojoli konzervativci iz opozicije, a vladajuće stranke dobile su podršku u Švedskoj, Portugaliji, Mađarskoj, Bugarskoj, Austriji, na Malti i Hrvatskoj.

Smanjena podrška euroskepticima, koji su protiv migracija, išla je u korist proeuropskim liberalima u Danskoj, evroskeptici u Finskoj uspjeli su da održe podršku, dok je najveći napredak ostvarila finska Zelena liga.

Slovačka je zemlja sa najmanjim odzivom od 22,7 odsto, a najviše glasova osvojila je koalicija povezana sa novoizabranim premijerom.  Na Kipru prvi put je izabran poslanik iz turskog dijela ostrva. 

U Letoniji su skoro polovinu mjesta osvojile stranke povezane sa manjinom iz ruskog govornog područja, dok je u Litvaniji mjesto u Evropskom parlamentu osvojio bivši košarkaš Šarunas Marčulionis.  Slovenačka antimigrantska grupa osvojila je više od jedne četvrtine glasova, ali su grupe iz vladajuće koalicije zajedno osvojile više od trećine glasova. U Estoniji je najviše glasova osvojila opozicija desnog centra, a antimigratski evroskeptici su prvi put osvojili mjesto u Evropskom parlamentu. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.