AKTUELNO

SAD izvele cyber napade na oružani sistem Irana

Na udaru jednog od takvih napada bili računarski sistemi za kontrolu lansiranja projektila i raketa

Komandni centar. File photo

Agencije

23.6.2019

Sjedinjene Američke Države izvele su cyber napade na iranske sisteme lansiranja raketa i na špijunsku mrežu, nakon što je Teheran srušio američku bespilotnu letjelicu, objavili su američki mediji.

Predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) je u posljednjem trenutku opozvao planirane zračne udare na Iran poslije rušenja izviđačkog drona 20. juna. Međutim, on je u tajnosti odobrio protuudar u vidu cyber napada na iranske obrambene sisteme, piše ''Washington Post''. 

Ovaj list navodi da su na udaru jednog od takvih napada bili računarski sistemi za kontrolu lansiranja projektila i raketa. "Yahoo! News" piše da je drugi hakerski napad bio uperen protiv špijunske mreže koja nadzire prolazak brodova kroz Hormuški tjesnac. 

Prema pisanju "Washington Posta", američki vojni zvaničnici su ove napade predložili kao odgovor na napade na naftne tankere u Hormuškom tjesnacu. Vašington optužuje Iran za napade na brodove, ali Teheran poriče bilo kakvu umiješanost.

Američki ministar obrane nije želio komentirati navode o cyber napadima na Iran.

Teheran je još 2010. optužio SAD i Izrael da su u jeku krize zbog iranskog nuklearnog programa stvorili moćni računarski virus Stuxnet koji je zarazio više hiljada njegovih računara i blokirao centrifuge za obogaćivanje uranija.

Donald Tramp je u subotu najavio da u ponedjeljak uvodi nove "velike" sankcije Iranu. Teheran je, s druge strane, upozorio SAD da će svaki, pa i najmanji napad na iransku teritoriju imati razorne posljedice za američke interese u regionu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.