EVROPSKA UNIJA

Koštali ga funkcije: Veber žestoko optužio Makrona i Orbana

Kao političar, znam da mogu dobiti ili izgubiti izbore, ali da njih dvojica izbrišu izborne rezultate, to nisam očekivao

Veber: Bio Kandidat EPP-a. Agencije

A. Ču. / Avaz.ba

4.7.2019

Manfred Veber (Weber), kandidat Evropske narodne stranke (EPP) za predsjednika Evropske komisije i vođa narodnjaka u Evropskom parlamentu, danas je kritizirao osovinu "Makron-Orban" i optužio je da je poništila rezultate europskih izbora.

Veber se suočio s protivljenjem francuskog predsjednika Emanuela Makrona (Emmanuel Macron) i mađarskog premijera Viktora Orbana, s kojim je razmijenio oštre riječi tokom izborne kampanje.

Njegova sunarodnjakinja, njemačka ministrica odbrane Ursula fon der Lejen (Von der Leyen), trebala bi stati na čelo predsjedništva ako joj Evropski parlament da zeleno svjetlo.

- Ne mogu reći svojim biračima da je bilo snaga koje ne žele prihvatiti izborni rezultat. Bilo je zakulisnih razgovora i noćnih sjednica na kojima se nametnula osovina "Makron-Orban". Jako sam razočaran, jasno je. Kao političar, znam da mogu dobiti ili izgubiti izbore. Ali da njih dvojica izbrišu izborne rezultate, to nisam očekivao - istakao je Veber u razgovoru objavljenom u četvrtak poslije podne na web-stranici "Bilda". 

Bavarski zastupnik u Evropskom parlamentu rekao je da je "argument da nema iskustva u izvršnoj vlasti apsurdan, jer trećina sadašnjih šefova evropskih vlada nije imala iskustva u izvršnoj vlasti". U vezi s Ursulom fon der Lejen rekao je da je njeno imenovanje iznenadilo mnoge u parlamentu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.