VAŠINGTON

Američki ministar odbrane: Rusija nije uspjela da destabilizira zapadni Balkan

Zapadni Balkan važan je za Evropu, koja je cjelovita, slobodna i u miru sa susjedima

Mark Esper. AFP

Avaz.ba / RTCG

1.10.2019

Ruske destabilizirajuće aktivnosti do sada nisu uspjele da ispune svoje glavne ciljeve u ovom regionu, ocijenio je američki ministar odbrane Mark Esper.

To najbolje pokazuje i neuspjeli državni udar u Crnoj Gori i uspješan zaključak Prespanskog sporazuma u Sjevernoj Makedoniji, dodao je on.

Šef Pentagona kazao je to 17. jula pred Odborom za oružane snage američkog Senata, gdje je prije imenovanja odgovarao na pitanja članova ovog tijela o smjernicama za budući rad, prenosi RTCG.

On je krajem jula položio zakletvu nakon što je Senat 23. jula potvrdio njegov izbor. Esper je kazao da misija KFOR, u kojoj učestvuju i crnogorski vojnici, i “dalje pruža ključnu sposobnost za odvraćanje od ruskog utjecaja, koji nastoji da igra na trenutnu i historijsku nestabilnost u regionu koji se historijski posmatra kao bure baruta Evrope.

Upitan šta vidi kao glavne izazove na zapadnom Balkanu i kakva će biti uloga Pentagona u rješavanju tih izazova, Esper je kazao da je “zapadni Balkan važan za Evropu, koja je cjelovita, slobodna i u miru sa susjedima".

- Historijske tenzije i problemi između balkanskih zemalja zahtijevali su, i dalje će zahtijevati, da se NATO, bilateralna odbrana i diplomatski odnosi bave ruskom dezinformacijom, koja i dalje prikazuje SAD i NATO u negativnom svjetlu, istovremeno podstičući domaći nesklad - rekao je Esper.

Za šefa Pentagona najbolji dokaz za to je Crna Gora.

- Ruske destabilizirajuće aktivnosti do sada nisu uspjele da ispune svoje glavne ciljeve u ovom regionu, što najbolje pokazuje i neuspjeli državni udar u Crnoj Gori i uspješan zaključak Prespanskog sporazuma u Sjevernoj Makedoniji - ocijenio je šef Pentagona.

Region Balkana, ocjenjuje Esper, pod utjecajem je migracionih tokova i radikalizacije, što predstavlja izazov za sposobnost pojedinačnih nacija da odgovore na domaćem nivou, istovremeno čuvajući odbrambene obaveze.

- Pentagon blisko sarađuje sa partnerima i saveznicima na Balkanu kako bi se pojačale njihove mogućnosti odvraćanja od bilo kakvih zloćudnih aktivnosti, kako bi se reagiralo na rizike radikaliziranih nasilnih ekstremista i poboljšala njihova sposobnost da doprinesu očuvanju mira u vojnim operacijama širom svijeta - rekao je Esper pred Odborom Senata.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.