STRAVIČNO

U Iranu odsjekli prste muškarcu zbog krađe

"Amnesty International" osudio vlasti ove zemlje

Pravni sistem Irana zasnovan je na strogom tumačenju šerijatskog zakona. Agencije

Fena

25.10.2019

"Amnesty International" osudio je iranske vlasti što su naredile  da se odrežu prsti muškarcu osuđenom za krađu. 

Grupa za zaštitu prava saopćila je da je amputacija, izvršena u zatvoru u sjevernoj provinciji Mazandaran, "gnusan oblik mučenja", prenio je BBC. Iranski zvaničnici rekli su da je muškarac proglašen krivim za 28 slučajeva krađe. 

Iranski kazneni zakon kaže da je krađa "prvi put" kažnjiva amputacijom četiri prsta desne ruke. Vlasti te zemlje branile su amputaciju kao najbolji način za odvraćanje od krađe uprkos negodovanju međunarodnih organizacija za ljudska prava. 

Međutim, izvještaji o takvim kaznama su rijetki.  Saleh Higazi, zamjenica direktora "Amnesty Internationala" za Bliski istok i Sjevernu Afriku, izjavila je da svjesno "osakaćivanje pojedinaca nije pravda". 

- To je žestoki napad na ljudsko dostojanstvo. Iranskom kaznenom zakonu su potrebne reforme kako bi okončali tu praksu - kazala je ona.

Iranska pravosudna novinska agencija Mizan navodi da je kazna izvršena u srijedu u glavnom gradu Mazandarana Sari. Osuđeni muškarac nije imenovan.  

Pravni sistem Irana zasnovan je na strogom tumačenju šerijatskog zakona. U januaru 2018. godine vlasti na sjeveroistoku Irana amputirale su ruku 34-godišnjem muškarcu osuđenom za krađu ovaca. Slične kazne izricane su u Saudijskoj Arabiji, Nigeriji i Somaliji. 

Grupe za ljudska prava su prošle godine žestoko kritizirale iranske vlasti zbog ubistva muškarca koji je osuđen za konzumiranje alkohola kao tinejdžer, gotovo prije 10 godina.  U februaru ove godine SAD i grupe za ljudska prava izrazile su bijes nakon što je Iran pogubio dva dječaka tinejdžera zbog silovanja. "Amnesty International" tada je saopćio da je Iran pogubio gotovo 100 maloljetnih prijestupnika od 1990. godine, po čemu je ta zemlja prva među državama čiji pravni sistem uključuje smrtnu kaznu. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.