VELIKA BRITANIJA

Bler poručio laburistima: Promijenite se ili postanite dio historije

Preuzimanje Laburističke stranke od krajnje ljevice pretvorilo se u hvaljeni protestni pokret s krajnje nesposobnima za vođenje vjerodostojne vlade, kazao je Bler

Bler: Laburisti imaju izbor. Arhiv

Fu. M. / Avaz.ba

18.12.2019

Bivši britanski premijer Toni Bler (Tony Blair) i najuspješniji izborni pobjednik laburista pozvao je umjerene laburiste da preuzmu kontrolu nad strankom nakon što je propao "kvazirevolucionarni socijalizam" Džeremija Korbina (Jeremy Corbyn).

Korbin je ranije pozvao na razmišljanje o izbornom porazu i najgorem rezultatu laburista od 1935. U toku je borba za preuzimanje kontrole nad strankom, ali je krajnje lijevi pristalice Korbina nisu spremni pustiti.

- Preuzimanje Laburističke stranke od krajnje ljevice pretvorilo se u hvaljeni protestni pokret s krajnje nesposobnima za vođenje vjerodostojne vlade - rekao je Bler, koji je triput pobijedio na izborima i bio premijer od 1997. do 2007.

Laburisti su sada osvojili samo 203 mjesta na izborima, 59 manje u odnosu na prethodne izbore. Pali su za 7,8 postotnih bodova, na 32,2 posto podrške, dok je premijer Boris Džonson (Johnson) s konzervativcima osvojio 365 mjesta, 47 više, s osvojenih 43,6 posto glasova.

- Laburisti imaju izbor, obnoviti se kao ozbiljan, progresivan, nekonzervativni konkurent za moć u britanskoj politici ili se povući. U tom slučaju će kroz neko vrijeme biti zamijenjeni - rekao je Bler.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.