SVIJET

Tramp se obrušio na svog bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost

Kazao je kako on prije nekoliko godina nije bio potvrđen za ambasadora u Ujedinjenim narodima i da ga je "preklinjao" za funkciju za koju ne treba potvrda Senata

Donald Tramp. AFP

Avaz.ba

29.1.2020

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp (Trump) napao je Džona Boltona (John) nakon što je njegov bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost rekao da je Tramp imao glavnu ulogu u politički motiviranoj kampanji pritiska na Ukrajinu, dok se Senat sprema ući u novu fazu na suđenju predsjedniku.

Počinje prvi od dva planirana dana za postavljanje pitanja senatora Trampovom advokatskom timu i demokratskim zastupnicima zastupničkog doma koji su djelovali kao "tužitelji" na suđenju u postupku opoziva predsjednika

Predsjednik je optužen za zloupotrebu vlasti time što je pritisnuo Kijev da istraži njegovog vjerovatnog protivnika na izborima Džoa Bajdena (Joe Biden), bivšeg američkog potpredsjednika, te za opstruiranje kongresne istrage tog slučaja, onemogućavajući svjedočenje i skrivajući dokaze.

Nakon današnjeg ispitivanja, koje je počelo u 19 sati po srednjoevropskom vremenu, kasnije u sedmici glasat će se o tome hoće li biti pozvani svjedoci, uključujući Boltona, kao što su zatražili demokrati.


Donald Tramp. AFP

Republikanci u Senatu dosad su odbijali svjedoke ili nove dokaze na suđenju. Republikanski čelnici se nadaju da će što je prije moguće glasati kako bi oslobodili Trampa optužbi.

Očekuje se da će Senat osloboditi Trampa, ali dopuštanje svjedoka poput Boltona moglo bi mu nanijeti političku štetu pred izbore 3. novembra.

Tramp je napao Boltona na Twitteru, kazavši kako on prije nekoliko godina nije bio potvrđen za ambasadora u Ujedinjenim narodima i da ga je "preklinjao" za funkciju za koju ne treba potvrda Senata.

Američki predsjednik je napisao i kako bi, da je slušao Boltona, "dosad već bili u šestom svjetskom ratu".

Dodao je da je Bolton, koji je napustio svoju funkciju u Bijeloj kući u septembru, "otišao i odmah napisao gnjusnu i neistinitu knjigu".

U pismu Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće, poslanom Boltonovom advokatu Čarlsu Kuperu (Charles Cooper), navodi se da knjiga sadrži materijal koji se smatra "strogo povjerljivim" te da ne može biti objavljena u sadašnjem obliku.

Bolton je u još neobjavljenoj knjizi napisao da mu je predsjednik rekao kako želi zaustavljanje isplate 391 miliona dolara vojne pomoći Ukrajini dok Kijev ne pokrene istrage o demokratima, uključujući Bajdena i njegovog sina Hantera (Hunter), koji je sjedio u upravi jedne ukrajinske energetske korporacije.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.