ALARMANTNO

{UŽIVO} / Svijet u borbi protiv koronavirusa: Dva slučaja u Crnoj Gori, u Srbiji uveden policijski sat

Izliječene su 79.883 osobe, od toga 68.690 u Kini

Svijet u borbi protiv koronavirusa. Avaz

Piše: Avaz.ba

17.3.2020

U svijetu je zabilježeno 183.048 zaraženih koronavirusom, od kojih 95.983 aktivnih slučajeva, odnosno onih koji u ovom momentu imaju zarazu, podaci su statističkog portala Woldometer jutros u 9 sati. Zaključena su 87.065 slučaja, od kojih je 79.890 osoba ozdravilo, a 7.175 umrlo. Među aktivnim slučajevima, 94 posto spada u one koji imaju lakše ili srednje simptome i nisu životno ugroženi, dok šest posto ima tešku kliničku sliku.

Najviše slučajeva do sada zabilježeno je u Kini, a slijedeItalija, Iran, Španija, Južna Koreja i Nemačka.

23:00 Tramp sprema nevjerovatan ekonomski stimulans

Predsjednik SAD Donald Tramp zatražio je od Kongresa da oslobodi ogromni paket ekonomske pomoći – uključujući i direktne gotovinske čekove Amerikancima u iznosu do 1.000 dolara – u vanrednim naporima da se pomogne domaćinstvima i ekonomiji u vrijeme korona krize. Više detalja čitajt ovdje.

21:30 Zatvaraju se vanjske granice Evropske unije

Lideri zemalja Evropske unije složili su se da će zatvoriti vanjske granice EU u narednih 30 dana. Riječ je o novim mjerama u nastojanju da uspore pandemiju koronavirusa. Više detalja čitajte ovdje.

20:30 Policijski sat u Srbiji

Od sutra u 20 do 5 sati ujutro uvodi se policijski sat u Srbiji, odnosno zabrana kretanja svima. Više detalja čitajte ovdje.

20:20 Koronavirus zahvatio čitavu Evropu

Crna Gora potvrdila je prva dva služaja zaraze koronavirusom. Više detalja čitajte ovdje.

20:00 Britanska kraljica zbog koronavirusa odlazi iz Londona

Britanska kraljica Elizabeta II otkazala je vrtne zabave u Bakingamskoj palači u Londonu i u četvrtak će napustiti glavni grad i otići u dvorac Vindsor zbog pandemije koronavirusa, objavila je u utorak kraljevska porodica.

19:30 U Hrvatskoj četiri nova slučaja koronavirusa

Štab civilne zaštite Hrvatske saopćio je o četiri nova slučaja koronavirusa od jutros. Dakle, ukupno je u Hrvatskoj u ovom trenutku 69 oboljelih, uključujući i šest ljekara, od kojih je troje zaraženo jer su bili u inozemstvu, a tu su informaciju prešutjeli nadležnima. Više detalja čitajte ovdje.

19:10 Više od 5.000 potvrđenih slučajeva koronavirusa u SAD

Prema posljednjim podacima u SAD je zaraženo najmanje 5.139 ljudi. U Njudžerziju je 89 novih slučajeva koronavirusa. Ukupno je u Sjedinjenim Američkim Državama umrlo 97 pacijenata zaraženih koronavirusom.

19:00 Džonson: Pred nama nekoliko mjeseci borbe

Britanski premijer Boris Džonson (Johnson) rekao je da će se njegova vlada ponašati kao da je riječ o ratnom stanju te da je pred njegovom zemljom nekoliko mjeseci borbe s virusom.

18:45 Saudijska Arabija zabranila vjerska okupljanja

Saudijska Arabija zabranila je vjerska okupljanja u svim džamijama osim u Meki.


Prema posljednjim podacima u SAD je zaraženo najmanje 5.139 ljudi. Agencije


18:35 Uskoro testiranje vakcine u Kini

Kina je svojim naučnicima dala zeleno svjetlo za početak testiranja vakcine protiv koronavirusa na volonterima.

18:20 Posljednja 24 sata preminulo 345 osoba

U Italiji je 3.526 novozaraženih, a u zadnja 24 sata preminulo je 345 osoba. Ukupan broj mrtvih je 2.503, a u toj zemlji je sad 31.506 zaraženih. 

18:00 Novi zaraženi u Srbiji 

U Srbiji je sedam novozaraženih, sada ih je ukupno 65.

17:45 U Ontariju zabranjena okupljanja

Kanadska pokrajina Ontario danas je zabranila okupljanja više od 50 ljudi te je nametnula zatvaranje kafića i restorana kako bi pokušala spriječiti širenje koronavirusa.

17:30 Na ulicama Francuske 100.000 policajca

Francuska je na ulice rasporedila 100.000 policajaca kojima će u pomoć stići i vojska kako bi 15-dnevne mjere karantina svi poštivali. Vojska će pomagati i pri transportu zaraženih u bolnice širom zemlje.

17:15 Stotine preminulih u Njujorku 

 U Njujorku je 432 zaraženih, a preminulo je već 12 ljudi.

17:00 Austrija blizu potpunog zastoja 

Austrija je blizu potpunog zastoja, dan nakon velikih restrikcija koje je nametnula vlada. Bečki aerodrom sveo je letove na minimum, željeznički saobraćaj je pao za gotovo 70 posto, dok je regiji Arlberg, u saveznoj državi Voralberg blizu švicarske granice, nametnut karantin do 3. aprila. 

16:30  U Velikoj Britaniji bi moglo biti i do 55.000 zaraženih 

Patrik Volanse (Patrick Vallance), glavni savjetnik za nauku i zdravstvo britanske vlade, rekao je da bi u Velikoj Britaniji moglo biti i do 55.000 zaraženih koronavirusom, prenosi "The Independent". Više detalja čitajte ovdje.

16:15 U Sloveniji testirano 7.587 osoba 

U Sloveniji je do utorka u 14 sati potvrđeno ukupno 273 slučaja zaraze koronavirusom, a ukupno je do sada testirano 7.587 osoba, objavila je popodne slovenska vlada.

16:00 Prva žrtva u Brazilu 

Osoba u Sao Paulu prva je žrtva virusa u Brazilu. Ta južnoamerička država prijavila je 239 zaraženih koronavirusom. 

15:45 Studenti medicine u Italiji ulaze u sistem 

Italija će po hitnom postupku u zdravstveni sistem prebaciti 10.000 studenata na završnoj godini studija medicine kako bi nadomjestili golemi nedostatak doktora u borbi s koronavirusom. Studenti neće morati polagati stručne ispite ni imati diplome, a radit će u porodičnim ambulantama i staračkim domovima dok će njihove iskusnije kolege biti prebačeni u pretrpane bolnice. 

15:30 Počela sjednica vlade Hrvatske

U 15 sati počela je sjednica vlade Hrvatske na kojoj će se donijeti niz mjera za borbu protiv koronavirusa. Većina mjera odnosi se na privredu, posebno na turizam koji će najviše osjetiti krizu koju je izazvao koronavirus.

15:10 U Sloveniji potvrđeno 273 zaraženih koronavirusom

U Sloveniji je do 14 sati potvrđeno 273 zaraženih koronavirusom, jučer je taj broj iznosio 253. Proveli su ukupno 7587 testiranja. A kako piše, Delo.si, u Kliničkom centru Ljubljana četiri bolesnika je u kritičnom stanju.

14:40 WHO: Pacijenti zarazni dvije sedmice nakon što prestanu simptomi

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) izdala je upozorenje koje mijenja sve što znamo o koronavirusu. Više detalja čitajte ovdje.

14:20 Rusija poziva SAD da ukine sankcije Iranu

U TUzli rijetki na ulicama. A. Bajrić

Sankcije stvaraju snažnu prepreku za Iran koji je teško pogođen pandemijom virusa poznatog kao COVID-19, navodi se u saopćenju ministarstva. Više detalja čitajte ovdje

14:00 Pritvoreno 19 osoba 

Turska je identificirala 93 osobe koje sumnjiče za "neutemeljene i provokativne" objave o zarazi koronavirusom na društvenim mrežama te je pritvorila njih 19. 

13:40 Njemačka razvija vakcinu

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas kazao je novinarima da "drugi" neće moći ekskluzivno kupiti njemačko medicinsko istraživanje koronavirusa, ali pritom nije imenovao američkog predsjednika Trampa koji je navodno izrazio interes za kupnjom istraživanja vakcine za koronavirus koje razvija njemačka firma "CureVac".

13:20 Virtualni samit zemalja G20

Saudijska Arabija, koja trenutno predsjedava skupinom industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta G20, najavila je da će u sljedećim danima organizirati virtualni samit G20. Manji virtualni samit održan je jučer, te su zemlje članice obećale učiniti sve što je potrebno da Zapad prebrodi krizu nastalu zarazom koronavirusa. 

13:00 U Iranu preminulo 135 osoba

Broj preminulih od koronavirusa  u Iranu povećan je na 988,pošto je 135 smrtnih slučajeva prijavljeno u proteklih 24 sata, izjavio je danas portparol iranskog Ministarstva zdravlja Kjanuš DŽahanpur. 

12:23 Najsmrtonosniji dan u Španiji 

Španija je danas upisala 11.178 osoba zaraženih koronavirusom, što je gotovo 2.000 više nego dan ranije, saopćila je španska vlada, dok je istovremeno broj umrlih na dnevnom nivou porastao za 182 osobe te je ukupno registrirano 491 umrlih. 

12:00 Stanje nesreće u TK

Vlada Tuzlanskog kantona danas je na vanrednoj sjednici proglasila stanje nesreće zbog pojave koronavirusa na području Federacije BiH (FBiH) i opasnosti od širenja zarazne bolesti na području ovog kantona. Više detalja čitajte ovdje.

11:40 Novi slučaj zaraze u BiH

U Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) testirani su novi uzorci pacijenata kod kojih je postojala sumnja da su zaraženi koronavirusom.  Prema rezultatima posljednjih testiranja, jedan pacijent iz Bihaća je pozitivan. Više detalja čitajte ovdje.

11:05 Reducirani letovi iz i prema Sarajevu

Situacija u vezi s letovima na Međunarodnom aerodromu Sarajevo mijenja se iz sata u sat. Većina aviokompanija reducirala je letove iz Sarajeva i prema Sarajevu radi prevencije širenja koronavirusa. Više detalja čitajte ovdje.

11:00 Vanredna sjednica FUCZ

Na sjednici će donijeti naredbe kojim će se naložiti lokalnim samoupravama, kantonalnim upravama, privrednim društvima, fizičkim i pravnim licima i građanima mjere postupanja u skladu sa Odlukom o proglašenju stanja nesreće uzrokovane pojavom koronavirusa (Covid 19) na području Federacije BiH. Više detalja čitajte ovdje.

10:30 U Španiji skoro 10.000 zaraženih

Španija je zatvorila kopnene granice za sve strance koji ne rade u zemlji ili nemaju prebivalište u njoj, broj oboljelih dostiže skoro 10.000. Više detalja čitajte ovdje.

9:50 U podne sjednica Vijeća ministara BiH

Vijeće ministara BiH danas će u Sarajevu održati vanrednu sjednicu. Početak pete vanredne sjednice najavljen je za 12 sati, a po njenom završetku predviđene su izjave za medije. Očekuje se proglašenje vanredne situacije na nivou države. Više detalja čitajte ovdje

9:47 U Derventi dvije osobe u strogoj izolaciji

Na području općine Derventa pod nadzorom je ukupno 219 osoba radi sprečavanja i adekvatnog reagiranja na pojavu infekcija, pojave koronavirusa. Više detalja čitajte ovdje

9:00 Dežurni kontakt-telefon MVP-a BiH 

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine objavilo je da su od danas svim bh. građanima u zemlji i inozemstvu te stranim osobama koje imaju prebivalište u BiH dostupni dežurni kontakt-telefon i e-mail adresa za hitne slučajeve u vezi sa pandemijom COVID-19. Više detalja čitajte ovdje

8:30 Devet novozaraženih u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je porastao broj oboljelih od koronavirusa. Ministar Vili Beroš jutros je objavio kako je potvrđeno devet novih slučajeva pa je tako broj zaraženih u toj zemlji porastao na 65.

- Tokom noći bilo je iznimno mnogo testiranja - rekao je Beroš.

8:20 Pusta Tuzla

U Tuzli su ulice jutros skoro prazne, zabilježio je fotoreporter "Avaza". Jutarnja gradska špica potpuno je utihnula usljed straha od širenja koronavirusa. Galeriju fotografija pogledajte ispod. 

Puste ulice u Tuzli. A. Bajrić


8:18 Osam novih slučajeva u Srbiji

Novi koronavirus potvrđen je kod još 8 osoba u Srbiji tako da virus Covid-19 sada u Srbiji ima 65 građana. Više detalja čitajte ovdje

7:50 Uprava za vjerske poslove odlučila

U Turskoj suspendirano zajedničko klanjanje namaza, uključujući i džumu. Više detalja pročitajte ovdje.

7:35 Zatvara se Tadž Mahal 

Poznata turistička atrakcija Tadž Mahal, kao i drugi muzeji u Indiji, zatvaraju se do kraja marta.

7:30 Počelo testiranje vakcine

Jučer je započelo testiranje vakcine protiv koronavirusa na ljudima. Četiri volontera primila su vakcinu u istraživačkom centru "Kaiser Permanente" u Sijetlu. Naučnici kažu da će proći mjeseci prije nego što će se znati je li vakcina dobra.

7:15 Koronavirus u "Igri prijestolja"

Norveški glumac Kristofer Hivju (41), poznat kao Tormund Džinoubica iz serije "Igra prijestolja", zaražen je virusom Covid-19. Više detalja pročitajte ovdje.

7:10 Raste broj oboljelih u Turskoj

Turski ministar zdravstva Fahretin Koča (Fahrettin Koca) potvrdio je još 29 slučajeva koronavirusa, čime je ukupan broj oboljelih u zemlji porastao na 47. Koča je na Twitteru objavio da 29 novih slučajeva koronavirusa u Turskoj potječe od kontakata u inozemstvu, odnosno iz Sjedinjenih Američkih Država, s Bliskog istoka, iz Evrope i tri povratnika s umre u Saudijskoj Arabiji.

6:35 Zabranjen rad u Smederevskoj Palanci

Rad svim kafićima i kladionicama u Smederevskoj Palanci u Srbiji od jutros je zabranjen, odlučeno je na sjednici Općinskog štaba za vanredne situacije. Vlasnici restorana imaju pravo da kupcima dostavljaju hranu i druge svoje proizvode. Zabranjen je i rad svih pijaca na teritoriji Smederevske Palanke.

6:30 Samo jedan novi slučaj koronavirusa nastao u Kini

Kina je danas objavila 21 novi slučaj zaraze koronavirusom, ali je samo jedan nastao u zemlji, i to u provinciji Hubei, epicentru pandemije. Preostalih 20 slučajeva odnosi se na građane koji su se vratili u Kinu iz inozemstva, objavila je Nacionalna zdravstvena komisija. Više detalja pročitajte ovdje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.