KORONAVIRUS

Konjuktivitis u nekih pacijenata može ukazivati na rani znak zaraze koronavirusom

Nedavno su francuski, britanski i američki otorinolaringolozi upozorili da simptom može biti i anosmija, gubitak njuha

Virus napada i oči. Ilustracija

Avaz.ba

31.3.2020

Američko društvo oftalmologa upozorilo je svoje članove da vode računa o tomu da i konjunktivitis, poznat i kao "crveno oko", kod nekih pacijenata može ukazivati na rani znak zaraze koronavirusom.

Društvo je zato preporučilo kolegama da se zaštite kada pregledaju pacijente s upalom očne spojnice, a usput imaju temperaturu i respiratorne probleme. Pri tome se oftalmolozi pozivaju na dvije kineske studije, provedene na pacijentima hospitaliziranim zbog koronavirusa.


Konjunktivitis pronađen, u prosjeku, na svakom tridesetom pacijentu. Ilustracija

U prvoj je viralni konjunktivitis pronađen u prosjeku na svakom tridesetom pacijentu, a u drugoj na svakom dvanaestom. Nedavno su francuski, britanski i američki otorinolaringolozi upozorili da simptom može biti i anosmija, gubitak njuha. U Njemačkoj je to ustanovljeno kod, prosječno, čak dvoje od troje pacijenata, a u Južnoj Koreji, gdje je testiranje bilo najraširenije, kod njih 30 posto.

Tri su glavna simptoma zaraze koronavirusom - povišena temperatura, suh kašalj i gubitak daha. Suprotno od simptoma gripe, koji nastupaju naglo, simptomi Covida-19 u ranoj fazi  se razvijaju danima. Neki su kliničari među rjeđim ranim simptomima detektirali i grlobolju i gastrointestinalne probleme.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.