PLANOVI

Njemački ministar vanjskih poslova: Bit će to "korona predsjedavanje"

Cilj je zaustaviti pandemiju i revitalizirati EU, kaže šef njemačke diplomatije

Mas: Njemačku čeka težak posao. Agencije

Avaz.ba

12.4.2020

Pandemija koronavirusa bit će glavna tema programa Evropske unije kad Njemačka preuzme rotirajuće predsjedanje Vijećem u drugoj polovini godine, istaknuo je njemački ministar vanjskih poslova Hajko Mas (Heiko Maas) u uredničkom komentaru za list "Die Welt".

Svoj tekst počinje citatom iz "Kuge" Albera Kamija (Albert Camus): "Od ovog se trenutka može reći da je kuga postala problem svih nas." Jer, ističe Mas, socijaldemokrata, nema cjepiva ni za koga, a virus ne pravi razliku između bogatih i siromašnih, niti po boji kože ili nacionalnosti. I ne staje na granicama.


Zdrava Evropa i globalna ekonomija

Mas opravdava djelovanje država koje su se okrenule same sebi. 

- Imamo, prije svega, obavezu staviti kod kuće krizu pod kontrolu. Tek tada možemo pomoći drugima kao što činimo, naprimjer, liječeći teško bolesne iz Italije i Francuske u našim bolnicama - rekao je Mas.

Sljedeći je korak, prema njegovom mišljenju, staviti virus pod kontrolu u Evropi i po cijelom svijetu. 

- Ako se proširi nekontrolirano, prije ili kasnije će nam se vratiti kao bumerang - piše šef njemačke diplomatije. 

Dodaje da Njemačka, kao nacija ekonomski orijentirana na izvoz, treba zdravu Evropu i funkcionirajuću globalnu ekonomiju.

Mas opravdava djelovanje država koje su se okrenule same sebi. Agencije

Mas se zatim okreće pitanju Višegodišnjeg finansijskog okvira (VFO), budžeta EU od 2021. do 2027. godine. 

- Kako bismo ostvarili jaču, solidarniju i suvereniju Evropu nego što je bila prije krize, VFO mora postati stvarni program za revitalizaciju Evrope. Trebamo ga stoga nanovo osmisliti i snažno investirati u budućnost: u istraživanje, borbu protiv klimatskih promjena, tehnološki suverenitet te društvene i zdravstvene sustave koji će biti otporni na krize - ističe.

Iz navedenog je jasno da će Njemačka uložiti sav potreban napor da se VFO prihvati što prije, ali da će zbog toga sasvim sigurno u drugi plan pasti dosadašnji ključni problem u raspravi o proračunu: pitanje sredstava iz kohezijskih fondova. A vjerovatno je i da će se ukupni okvir proračuna povećati. Jer, Beč će svakako slijediti Berlin, a Hag  ne smije opet ostati sam protiv većine.

No, ni slova o uzajamnosti dugova koju traži jug Evrope u vidu euroobveznica, sada poznatijih kao korona obveznice.

Uzevši sve to u obzir, Mas kaže da će od 1. jula ove godine, kad Njemačka preuzima predsjedavanje od Hrvatske, početi "korona predsjedavanje". Jedan od prvih zadataka bit će postepeno i koordinirano ublažavanje ograničavanja slobodnog putovanja i unutarnjeg tržišta.


Ispravljanje grešaka i temeljne vrijednosti

Mas ističe da se iz ove krize moraju izvući pouke: civilna zaštita na nivou EU i zajednička nabava i proizvodnja esencijalne medicinske opreme. Poruka za Hrvatsku je više nego jasna - imunološki zavod. 

Njemački ministar nije zaboravio ni na temeljne vrijednosti EU. 

- Moramo ispraviti pogreške koje je kriza bolno razotkrila. Prije svega mislim na ograničavanja demokratije i vladavine prava pod krinkom borbe protiv virusa, što je neprihvatljivo u Evropi - ističe i dodaje da oni koji su se na to odlučili ne bi smjeli imati finansijske koristi od EU.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.