VELIKA PODRŠKA

Erdoan odbio prihvatiti ostavku ministra unutrašnjih poslova Turske

Vrijednost turske lire, koja je već osjetila posljedice pandemije, opala je dodatno u odnosu na američki dolar

Erdoan odbio ostavku Sojlua. Agencije

Avaz.ba

13.4.2020

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) odbio je prihvatiti ostavku ministra unutrašnjih poslova Sulejmana Sojlua (Suleyman Soylu) nekoliko sati nakon što je on saopćio tu odluku.

Sojlu je podnio ostavku zbog naglog uvođenja policijskog sata u Turskoj kako bi se suzbilo širenje koronavirusa, a što je zapravo izazvalo opći haos na ulicama i marketima.

Erdoan u svojoj izjavi naglasio da će Sojlu nastaviti raditi svoj posao na funkciji ministra unutrašnjih poslova koju obnaša od augusta 2016. godine, prenose mediji u Turskoj. 


Sojlu koji je vijest o svojoj ostavci saopćio putem Twittera jer su zbog policijskog sata prekršene sve epidemiološke mjere zbog velikih gužvi građana, a izbila je i tučnjava među njima zbog panike koja je zavladala. Nakon što je najavljena ostavka, vrijednost turske lire, koja je već osjetila posljedice pandemije, opala je dodatno u odnosu na američki dolar, a do sada je izgubila 11 posto svoje vrijednosti. 

Prije nego je Erdoan odbio ostavku Sojlua, ministar unutrašnjih poslova Turske je dobio veliku podršku na društvenim mrežama, kako među "običnim" građanima, tako i među političarima i svim pristalicama vladajuće Stranke pravde i razvoja (AKP) čiji je Sojlu član.

Također je formiran i hashtag #istafayiKabulEtmiyoruz, što u prijevodu znači "ne prihvatamo ostavku", a koji je preplavio društvene mreže.

- Sve moje iskustvo nije trebalo dovesti do ovakvih scena nakon uvođenja policijskog sata i ta odgovornost pripada samo meni - naveo je Sojlu na Twitteru.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.