LONDON

Te jeseni Tito je primio kraljicu: Susret 1972. godine

Tito ju je ugostio na Brionima, svojoj ljetnjoj rezidenciji

Kraljica Elizabeta II i Tito. Arhiva

Avaz.ba

21.4.2020

Kraljica Elizabeta II. danas slavi 94. rođendan, a mnoštvo je zanimljivih činjenica o najdugovječnijoj britanskoj vladarica. 

Prije dvije sedmice, u tek drugom obraćanju naciji izvan prazničnih prilika, pozvala je Britance da u borbi s koronavirusom pokažu odlučnost svojih predaka. Također je otkazala proslavu svog rođendan. 


356 je najbogatija osoba

Kraljica Elizabeta II. Agencije

Prema posljednjoj anketi YouGova, pozitivno mišljenje o njoj ima 76 posto Britanaca. S imetkom od 370 milijuna funti 356 je najbogatija osoba u Britaniji.

Tokom vladavine nosila se s brojnim udarcima i izazovima, ali je "'uvijek zadržala dostojanstvo, osjećaj dužnosti i frizuru", kazala je svojevremeno Helen Miren (Mirren), koja je glumeći je dobila Oskara.  


Princeza Elizabeta rođena je u Londonu 21. aprila 1926. Školovala se, zajedno s mlađom sestrom Margaret, u palači. Nasljednicom prijestolja neočekivano je postala 1936. godine, kada joj je otac, kralj Džordž VI (George) nevoljko preuzeo tron nakon abdikacije starijeg brata Edvarda. 

Kako bi se adekvatno pripremila za buduću ulogu učila je pravo, historiju ustava, umjetnost, muziku i jahanje. Svoj prvi javni nastup imala je sa samo 14 godina, u oktobru 1940. godine, a Drugi svjetski rat obilježio joj je formativne godine.

- Bilo je to vrijeme nestašice i tjeskobe za cijelu zemlju, uključujući kraljevsku porodicu - piše u njezinoj službenoj biografiji.  

Vlasnica je svih kitova i dupina

Godine 1947. godine udala se za poručnika Fulipa Mountbatena (Philip Mountbatten), mornaričkog oficira s danskim, grčkim i njemačkim kraljevskim pedigreom. Raskošno vjenčanje u Vestminsterskoj opatiji bilo je simbol početka britanskog poslijeratnog oporavka. Kraljicin muž, pet godina stariji od nje, dobio je titulu Vojvode od Edinburga (Edinburgh).

Nakon što joj je 1952. godine otac iznenada umro, princeza Elizabeta, koja je do tada već rodila princa Čarlsa (Charles) i princezu anu (Anna), sa samo 25 godina postala je kraljica. Nakon toga je rodila još dvoje djece, prinčeve Endrjua i Edvarda (Andrew i Edward).

Na svijetu postoji čak 237 ulica koje su nazvane po njoj. Njih 153 nalazi se u Velikoj Britaniji, a Kuća u kojoj je rođena u Londonu sad je kineski restoran. Zove se "Hakkasan" i jedan je od najboljih kineskih restorana u Londonu. Ukupno je bila ponosna vlasnica više od 30 korgija, a također je vlasnica je svih crvenokljunih labudova u Velikoj Britaniji. Niko ih ne smije jesti. Pravilo potiče iz 13. stoljeća. Svake godine entuzijasti se okupe i na Temzi pozdravljaju kraljicu kao šeficu svih labudova.

  Vlasnica je svih kitova i dupina koji plivaju u vodama Velike Britanije. Ovo pravilo datira iz 12. stoljeća. Ne voli okus luka pa kraljevski kuhari nikad ne koriste te namirnice u njenim jelima.  

Josip Broz Tito je zajedno sa svojom suprugom Jovankom Broz u oktobru  davne 1972 .godine u SFR Jugoslaviji ugostio kraljicu Elizabetu II, princa Filipa i princezu Anu. Tito ju je ugostio na Brionima, svojoj ljetnjoj rezidenciji, a upriličio joj je i posjetu ergeli lipicanera u Đakovu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.