PREPORUKA VIJEĆA

Francuska: Škole počinju raditi 11. maja

Vijeće je savjetovalo da, u skladu s preporukama, školske klupe budu udaljene bar jedan metar te da se učionice čiste i dezinficiraju nekoliko puta dnevno

U priopćenju vijeća navodi se i da bi roditelji i staratelji trebali sami odlučiti hoće li se djeca u škole vratiti odmah. Agencije

Avaz.ba

26.4.2020

Francuski tinejdžeri u školu bi od 11. maja trebali ići s maskama da bi na taj način pridonijeli suzbijanju širenja koronavirusa, priopćilo je francusko naučno vijeće koje savjetuje vladu o pandemiji. 

U priopćenju stoji da bi maske trebalo nositi i osoblje francuskih srednjih škola koja pohađaju učenici u dobi od 11 do 18 te se dodaje kako je jasno da je nemoguće istu mjeru provesti na najmlađim školarcima, onima od 4 do 11 godina. 

Francuski ministar obrazovanja Žan-Mišel Blanker (Jean-Michel Blanquer) kazao je da će se u skladu sa zaključcima naučnog vijeća razmotriti način na koji će škole u Francuskoj postepeno ponovo početi s nastavom 11. maja. 

Zbog suzbijanja širenja koronavirusa francuske su škole zatvorene 14. marta, nekoliko dana prije nego što je cijela zemlja stavljena u karantin. 

Vijeće je savjetovalo da, u skladu s preporukama, školske klupe budu udaljene bar jedan metar te da se učionice čiste i dezinficiraju nekoliko puta dnevno. 

Zbog suzbijanja širenja koronavirusa francuske su škole zatvorene 14. marta, nekoliko dana prije nego što je cijela zemlja stavljena u karantin. Agencije

U priopćenju vijeća stoji i da bi roditelji i staratelji trebali sami odlučiti hoće li se djeca u škole vratiti odmah, što je mogućnost koju preferira i predsjednik Emanuel Makron (Emmanuel Macron). 

Realizacija nastave je zamišljena na način da djeca iz različitih dobnih grupa međusobno ne dolaze u bliski kontakt, a u školama u kojima je to moguće učenici bi obrok trebali konzumirati u učionicama kako bi se izbjeglo njihovo druženje. 

Predsjednik Makron najavio je postepeno otvaranje škola od 11. maja, ali kafići, restorani i barovi ostat će zatvoreni najmanje do kraja mjeseca. 

Ostale pojedinosti popuštanja mjera karantina još su nejasne. 

Premijer Eduard Filip (Edouard Philippe) najavio je da će u utorak u parlamentu predstaviti vladin plan o tim mjerama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.