SJEVERNA KOREJA

Gde je Kim Jong-un: Pojavile se fotografije njegovog voza

Danima se nagađa o zdravlju sjevernokorejskog lidera, ali zvaničnih informacija nema

Sjevernokorejski lider se ne oglašava. AFP

Avaz.ba

27.4.2020

Jedina vijest koja je uspjela da skrene pažnju sa koronavirusa u posljednja dva mjeseca je da li je lider Sjeverne Koreje živ ili mrtav? Danima se spekulira o zdravlju Kim Jong-una, čak se pojavila i glasina da je preminuo. 

Na kraju su to opovrgnuli južnokorejski zvaničnici, ali lidera još uvijek nema u javnosti, niti njegovih skorijih fotografija.

Voz koji navodno pripada Kim Jong-unu od prošle sedmice parkiran je na istočnoj obali, pokazali su satelitski snimci.

Satelitske fotografije objavio je "38 North", web stranica specijalizirana za studije Sjeverne Koreje. Međutim, one ne pokazuju ništa o Kimovim potencijalnim zdravstvenim problemima.

Južna Koreja je istakla kako je Kim van prijestonice Pjongjanga i više puta nagovijestila da nije bilo neobičnih znakova koji bi mogli da ukazuju na Kimove zdravstvene probleme.


Satelitski snimci voza. AFP

To nije zaustavilo glasine i medijske izveštaje o njegovom zdravlju, koji su se pojavili otkako je on propustio obilježavanje rođendana njegovog djeda 15. aprila, osnivača Severne Koreje Kim Il-sunga. 

Kim Jong-un je treća generacija iz familije koja upravlja ovom zemljom i nije propustio godišnjicu rođendana otkako je naslijedio oca na vlasti poslije njegove smrti 2011. To je jedan od najvećih praznika u zemlji.

Mnogi stručnjaci iz Južne Koreje umanjili su špekulacije da je Kim ozbiljno bolestan. Također su rekli da se Sjeverna Koreja vjerovatno neće suočiti sa ozbiljnim metežom čak i ako je Kim nesposoban ili umre, jer će neko drugi poput njegove utjecajne sestre Kim Jo-jong brzo uskočiti, mada su izgledi za dugoročnu političku budućnost sjevera nejasni.

Voz Kim Jong Una parkiran je na željezničkoj stanici Lideršip koja okružuje njegovo imanje u gradu Vonsan od 21. aprila.

Kako prenosi stranica 38 North, voz dug otprilike 250 metara nije bio tamo 15. aprila, ali je na stanici bio i 21. i 23. aprila.

- Prisutnost voza ne dokazuje gdje je sjevernokorejski vođa i ne govori ništa o njegovom zdravlju, ali daje veliku težinu izvještajima da Kim boravi u elitnom području na istočnoj obali zemlje - saopćeno je.

Satelitski snimci voza. AFP

Fotografije pokazuju da je voz stigao prije 21. aprila i da je i dalje bio tamo 23. aprila, kada se činilo da je premješten za odlazak. Međutim, nije bilo naznaka kada bi se taj odlazak mogao dogoditi.

Sjeverna Koreja vrši izuzetno strogu kontrolu informacija o svom vođi, čineći strancima praktično nemoguće da saznaju šta se dešava na tim višim nivoima. Čak i glavna špijunska agencija Južne Koreje ima mješovite podatke o tome šta se dešava u Sjevernoj Koreji. 

Stanovnici u sjevernokorejskoj prijestonici pribjegli su paničnoj kupovini usljed izvještaja da je lider Kim Jong-un teško bolestan ili mrtav, prenosi New York Post. 

Police u prodavnicama u Pjongjangu ispražnjene su, a navodno se kupovalo sve od alkohol do deterdženta za veš, od konzervirane ribe do cigareta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.