DRAMATIČNI PODACI

Polovina radne snage na svijetu ostaje bez sredstava za život

Agencija Ujedinjenih naroda očekuje daljnji pad radnih sati usljed krize

Pandemija pogubno djeluje na ekonomiju. AFP

Avaz.ba

29.4.2020

Gotovo polovina cjelokupne radne snage na svjetskom nivou u neposrednoj je opasnosti da ostane bez sredstava za život zbog pandemije koronavirusa, upozorila je Međunarodna organizacija rada (ILO). Ova je organizacija saopćila da je rizik pao na radnike u „neformalnoj“ ekonomiji, a tri četvrtine njih, blizu 1,6 milijardi ljudi, bilo je na udaru u drugom tromjesečju ove godine.

Agencija Ujedinjenih naroda očekuje daljnji pad radnih sati usljed krize COVID-19, što znači da su mnogi radnici u "neposrednoj opasnosti da im se unište sredstva za život".

ILO je u svom trećem izvještaju o krizi tokom pandemije upozorio na utjecaj na najugroženije na tržištu rada, koji su često u najteže pogođenim sektorima.

Gotovo 1,6 milijardi ljudi je u opasnosti da pretrpi ogromnu štetu po sposobnost da zaradi za život, rekao je generalni direktor ILO-a Gaj Rajder (Guy Ryder).

ILO je objavio da globalna radna snaga broji blizu 3,3 milijarde ljudi, od čega je više od dvije milijarde radilo u neformalnoj ekonomiji, odnosno na poslovima za koje je karakterističan nedostatak osnovne zaštite, nemogućnost rada od kuće i bez dohotka tokom mjera ograničenja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.