PRIJETI NOVI VAL

Rusija postala žarište koronavirusa, Putin najavio još oštrije mjere

Predsjednik regionalnim guvernerima poručio da razviju planove za postupno ukidanje ograničenja, ali i dodao da u nekim regijama mjere trebaju ostati na snazi, a negdje ih čak treba i pooštriti

Putin: I najmanja greška može skupo koštati. AFP

Avaz.ba

6.5.2020

Predsjednik Vladimir Putin predvodio je sastanak na kojem se razgovaralo o postupnom ukidanju mjera zatvaranja zbog pandemije koronavirusa.

Istovremeno, Rusija je četvrti dan zaredom zabilježila više od 10.000 novih slučajeva, čime je ukupan broj potvrđenih infekcija dostigao 165.929. Smrtno je stradalo 1.537 osoba.

Te brojke govore da se Rusija pojavila kao novo žarište virusa i posljednjih dana bilježi najveći broj infekcija u Evropi, prenosi AFP.

Prema ukupnom broju zaraženih, Rusija je peta u Evropi, iza Španije, Italije, Velike Britanije i Francuske, te šesta u svijetu, jer Sjedinjene Države vode na globalnom planu ove tužne liste.

Od početka krize, Putinov rejting odobravanja pao je na najniži nivo, pokazalo je nezavisno istraživanje „Levade“, na 59 posto u aprilu u odnosu na 63 posto u martu.

Muškarac u centru ruske prijestonice Moskve. AFP

Ministrica kulture Olga Ljubimova je najnoviji ruski visoki zvaničnik koji je pozitivan na koronavirus, nakon što su premijer Mihail Mišustin i ministar građevinarstva Vladimir Jakušev hospitalizirani zbog infekcije.

Govoreći na sastanku Vlade, Putin je rekao regionalnim guvernerima da razviju planove za postupno ukidanje mjera ograničenja, ali upozorio je da ne djeluju prebrzo kako bi se izbjegao novi val infekcija.

Dodao je da u nekim regijama restriktivne mjere trebaju ostati na snazi, a negdje ih čak treba i pooštriti.

- Trebali bismo postupno krenuti naprijed. Cijena čak i najmanje greške su sigurnost, životi i zdravlje naših ljudi - rekao je Putin.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.