POKAZALA ISTRAGA

Za tajanstvenu pogibiju devetero ruskih planinara kriva lavina

Ruski inženjeri i studenti nađeni su mrtvi u odjeći za spavanje, a na nekim tijelima su bile naizgled neobjašnjive ozljede

Prvi izvještaji vlasti su govorila da su koža i kosa nekih od poginulih posivile. Agencija

Z.K. / Avaz.ba

12.7.2020

Istraga je nakon više od šest desetljeća utvrdila da je za tajanstvenu pogibiju devetero ruskih planinara na sjevernom Uralu kriva lavina.  Nesreća koja se u februaru 1959. dogodila na prijevoju Djatlov potaknula je nagađanja i teorije zavjere o uzrocima tragedije, koje uključuju vanzemaljce, obredno ubistvo ili tajna testiranja raketa. 

Ruski inženjeri i studenti nađeni su mrtvi u odjeći za spavanje, a na nekim tijelima su bile naizgled neobjašnjive ozljede. Prvi izvještaji vlasti su govorila da su koža i kosa nekih od poginulih posivile i da je na njihovoj odjeći izmjerena radioaktivnost. 


Za smrt planinara krivi prirodni uzroci. Agencija

Nova je istraga započeta prije više od godine s ciljem da se utvrdi što se doista dogodilo prije 61 godinu. Andrej Kurjakov iz ureda regionalnog tužilaštva je objavio rezultate istrage po kojima su za smrt planinara krivi prirodni uzroci. Po ruskoj novinskoj agenciji RIA Novosti, Kurjakov je rekao da je najvjerovatnije objašnjenje lavina koja je krenula dok je skupina spavala na planinama oko 2.000 kilometara istočno od Moskve.

- Planinari su uspjeli napustiti svoje šatore i skloniti se ispod strmine kada se na njih sručila lavina. Više se ništa nije moglo vidjeti od snijega i naposljetku su se smrznuli. Istraživano je više od 70 mogućih okolnosti smrti i rađeni su eksperimenti - rekao tužilac dodavši da je temperatura bila oko minus 40 stepeni Celzija.

Ozljede su bile karakteristične za žrtve lavine, rekao je Kurjakov i dodao da sada slučaj smatra zaključenim. Članovi porodice poginulih su već izjavili da ne vjeruju tužiteljevoj verziji događaja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.