MMKS

Ađijus odbio Karadžićev zahtjev: Ništa od preispitivanja odluke o pristrasnosti sudija

Vijeće Mehanizma ranije je odbilo razmatrati zahtjev Karadžićeve odbrane, a Agius je sada donio odluku o odbijanju zaključujući da nije dozvoljeno ponovno razmatranje ranije odluke Mehanizma

Karadžić: Pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora. Arhiv

Avaz.ba

14.7.2020

Predsjednik Mehanizma za međunarodne krivične sudove (MMKS) Karmel Ađijus (Carmel Agius) odbio je zahtjev Odbrane bivšeg predsjednika Republike Srpske (RS) Radovana Karadžića, koji je osuđen na doživotni zatvor za genocid i druge zločine počinjene u Bosni i Hercegovini, u vezi sa poništenjem ranijih odluka zbog percepcije pristrasnosti sudija, javlja BIRN BiH.

Vijeće Mehanizma ranije je odbilo razmatrati zahtjev Karadžićeve odbrane, a Agius je sada donio odluku o odbijanju zaključujući da nije dozvoljeno ponovno razmatranje ranije odluke Mehanizma.

U ranijoj odluci, koju potpisuje sudija Burton Hall, navodi se da Vijeće kojim predsjedava nema nadležnost da se bavi pitanjem diskvalifikacije nekadašnjeg i trenutnog predsjednika Mehanizma – Theodora Merona i Carmela Agiusa. 

- Nastojanja Radovana Karadžića da propagira navode o percepciji pristrasnosti kako bi došao do svoje željene odluke moraju biti odbačena, a njegov advokat bi se trebao uzdržati od dostavljanja ovakvih podnesaka Mehanizmu - stoji u odluci.

Karadžić je 20. marta 2019. godine pred Mehanizmom pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid počinjen u Srebrenici te zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Proglašen je krivim za genocid u Srebrenici, progone širom BiH, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.