OKRUŽNI SUD U MENHETNU

Sud odbacio nagodbu za žene koje je Vajnstajn seksualno iskorištavao

Sudija smatra da je ta preliminarna nagodba nepoštena prema ženama koje je Vajnstajn silovao ili seksualno iskorištavao

Alvin Hellerstein. Getty Images

Avaz.ba

14.7.2020

Okružni sud na Menhetnu u utorak je odbacio predloženu nagodbu od 18,9 miliona dolara u građanskoj parnici za žene koje tvrde da ih je holivudski producent Harvi Vajnstin (Harvey Weinstein), prvostepeno osuđen na 23 godine zatvora, seksualno iskorištavao i maltretirao na radnom mjestu.

Iznos nagodbe je rezultat dvaju parnica, jedne, koju je 2018. podnio državni advokat protiv Harvija, njegovog brata Boba i njihove filmske kompanije The Weinstein Company, i druge, koju je grupa žena podigla 2017. godine zbog seksualnog nasilja.

Tu nagodbu je danas trebao odobriti sud nakon koje bi se uspostavio fond iz kojeg bi se isplatile žene koje su tužile Vajnstajna zbog pretrpljenog seksualnog nasilja.

Sudija Alvin Helerstajn, međutim, smatra da je ta preliminarna nagodba nepoštena prema ženama koje je Vajnstajn silovao ili seksualno iskorištavao, a također je neprihvatljivim ocijenio plan koji u toj nagodbi predviđa i novac iz fonda koji bi Vajnstajnu i upravi njegovog bivšeg studija omogućio plaćanje troškova obrane.

Novac za ovaj fond trebala bi uplatiti osiguravajuća društva.

- Ideja da Harvi dobije novac za odbranu prije onih koji ga tuže je suluda - rekao je Helerstajn na ročištu.

Nagodba je naišla na osude žena koje tvrde da bi se prema tom prijedlogu Vajnstajnove žrtve obeštetile sa samo 10.000 do 20.000 dolara, dok bi 15,2 miliona dolara bilo namijenjeno za troškove odbrane.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.