BUDIMPEŠTA

Mađari na ulicama: Protesti protiv Orbana

Nešto ranije su tri urednika i više od 80 novinara portala "Indeks.hu" podnijeli ostavku

Građani u protestnoj šetnji. AFP

Avaz.ba / Srna

24.7.2020

Više hiljada Mađara marširalo je danas ulicama Budimpešte ka kancelariji premijera Viktora Orbana (Victor) u znak protesta zbog napada vlasti na slobodu medija.

Nešto ranije su tri urednika i više od 80 novinara portala "Indeks.hu" podnijeli ostavku zbog, kako navode, otvorenog pokušaja da se izvrši pritisak na tu stranicu nakon što je vlasnik odbio da na posao vrati glavnog i odgovornog urednika Šabolša Dula (Sabols). 

Otpuštanje Dula pojačalo je zabrinutost da Orbanova administracija pojačava napore za utišavanje kritičara. Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto (Szijjarto) izjavio je da se administracija suočava sa neistinitim optužbama o prijetnji medijima.

- Kako da država interveniše pri odlukama medija koji je u privatnom vlasništvu - upitao je Sijarto na konferenciji za novinare tokom posjete Portugalu.

Sredinom sedmice je predsjednik fondacije u čijem je vlasništvu portal "Indeks.hu", Laslo Bodolaj, rekao da Dul nije u stanju da kontroliše tenzije u redakciji što je dovelo do netrpeljivosti i pada prihoda. On je istakao da politička nezavisnost portala nije ugrožena.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.