AMERIČKI DRŽAVNI SEKRETAR

Pompeo: Prijetnja komunističke partije Kine je jasna, moramo zaštititi našu slobodu

On je naglasio da je američka diplomatija pomogla međunarodnoj zajednici da shvati kakva prijetnja dolazi od KPK

Majk Pompeo. AFP

Avaz.ba

3.8.2020

Američki državni sekretar Majk Pompeo (Mike Pompeo) nazvao je Komunističku partiju Kine glavnom prijetnjom današnjice na koju je Vašington uspio skrenuti pažnju ostalim državama.

On je naglasio da je američka diplomatija pomogla međunarodnoj zajednici da shvati kakva prijetnja dolazi od KPK.

- Nijedna administracija, niti republikanci, niti demokrate, nisu bili toliko agresivni u borbi protiv neprijateljskih dejstava Kine kao što je to bila administracija predsjednika Donalda Trampa - izjavio je američki državni sekretar.

Pri tome, prema njegovim riječima, Vašington je uveo sankcije "kineskom rukovodstvu", kao i kompanijama iz Kine i zatvorio konzulat u Hjustonu, jer je on bilo "leglo špijuna".

U okviru borbe protiv Kine, Stejt department je zatražio izdvajanje 1,47 milijardi dolara za narednu godinu za pomoć državama pacifičkog regiona. "što je povećanje za 20% u poređenju sa budžetom za 2020. godinu".

- Prijetnja Komunističke partije Kine postaje jasna, a nacije istomišljenici počinju se okupljati da bi stali protiv toga i zaštitili našu slobodu i demokratiju - napisao je Pompeo na svom Twitter profilu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.