POSJETE

Pompeo u Sloveniji razgovarao o LNG-u na Krku i nuklearki Krško

Razgovarali smo o temama od strateškog interesa Slovenije i SAD, rekao Vrtovec

Potpisani brojni sporazumi. afp

Avaz.ba /Fena

14.8.2020

U jučerašnjim razgovorima slovenskog vodstva s američkom delegacijom koju je vodio državni tajnik Majk Pompeo (Mike) bilo je riječi i o nuklearki Krško, te LNG terminalu na Krku, potvrdio je u razgovoru za Slovensku televiziju ministar za infrastrukturu Jernej Vrtovec.

- Slovenija treba sigurnu opskrbu plinom i zato podržava plinski terminal LNG na Krku, a ako želi biti energetski nezavisna potreban joj je drugi blok nuklearke Krško - kazao je Vrtovec.

Razgovarali smo o temama od strateškog interesa Slovenije i SAD kao saveznica, kazao je slovenski ministar, dodavši da je bilo riječi o električnoj energiji u vezi s planiranom gradnjom drugog bloka nuklearke u Krško, te o tekućem plinu koji bi Slovenija mogla dobivati preko LNG terminala na Krku. Što se tiče plina Slovenija zasigurno ima interes za terminal na Krku. Bitno je što se tiče plina i ostalih izvora energije da je nabava sigurna, dakle da nismo ovisni samo o jednoj državi - kazao je Vrtovec.

Na primjedbu kako će plin iz LNG terminala biti skuplji od onoga iz Rusije koji Slovenija dobiva od Gazproma, Vrtovec je kazao da se o tome s američkim izaslanstvom nije razgovaralo, ali da je uz konkurentnost cijena svakako važan element i diverzifikacija izvora nabave kako bi se osigurala energetska neovisnost.

Što se tiče razgovora na području energetike, Vrtovec je kazao da je nuklearka Krško građena zapadnom tehnologijom (Westinghouse), pa je suradnja s SAD-om u tom smislu i dalje dobra, no da Slovenija svakako treba i drugi blok nuklearke u Krškom, nakon što istekne životni vijek sadašnje nuklearke.

- Tehnologija Westinghousea je sigurna i stabilna, to je primjer dobre prakse, to je sigurno jedna od mogućnosti kao i sve ostale - kazao je Vrtovec.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.