IZBORI U JEKU KORONE

Demokrati će sljedeće sedmice nominirati Bajdena na virtualnoj konvenciji

Džo Bajden će govoriti o svojoj viziji ujedinjenja Amerike i nastojanja da nas izvuče iz stalnog kaosa i krize, najavili su demokrati.

Džo Bajden. Arhiv

Avaz.ba

16.8.2020

Džo Bajden (Joe Biden) iduće će sedmice službeno biti nominiran kao demokratski predsjednički protukandidat Donaldu Trampu (Donaldu Trumpu) na neuobičajenoj virtualnoj nacionalnoj demokratskoj konvenciji bez presedana, koju je, poput čitave američke predsjedničke kampanje omela pandemija koronavirusa.

Ove godine izostaje uobičajeno ozračje tradicionalnih republikanskih i demokratskih konvencija - velikih političkih okupljanja koje svake četiri godine obilježe službeni početak kampanje, privlačeći tisuće egzaltiranih članova obiju stranaka.

Prvi put u historiji, demokrati su početkom augusta najavili da zbog "pogoršanja situacije s pandemijom koronavirusa“ nijedan govornik neće moći lično održati govor na konvenciji od 17. do 20. augusta u Milvokiju u Wisconsinu, jednoj od saveznih država koje su ključne za pobjedu na predsjedničkim izborima.

Velik je to udarac za ovaj grad na jezeru Mičigen, koji se mjesecima pripremao za ostvarenje zadaće domaćina događaja, a sada mu je ostala samo tehnička organizacija skupa.


Bez obzira na to održavaju li se na virtualan ili tradicionalna način, konvencije će ove godine bez sumnje ubrzati tempo održavanja kampanje.

Zadnjeg dana konvencije, u četvrtak, "Džo Bajden će govoriti o svojoj viziji ujedinjenja Amerike i nastojanja da nas izvuče iz stalnog kaosa i krize", najavili su demokrati.

Bajden, politički veteran, Obamin potpredsjednik i senator duže od 35 godina, prihvatit će demokratsku predsjedničku nominaciju virtualno, iz svojeg doma u Vilmingtonu u državi Delaver, odakle će održati i govor.

U srijedu će govor na isti način održati i novoimenovana kandidatkinja za potpredsjednicu, Kamala Heris. I ona će govoriti iz Bajdenovog doma.

Senatorica i bivša državna tužiteljica Kalifornije, kći imigranata s Jamajke i iz Indije, prva je crna kandidatkinja južnoazijskog porijekla koju su za svoju kandidatkinju izabrali demokrati.

Bivši američki predsjednik Barak Obama i njegova supruga Mišele, iznimno popularni među demokratskim biračima, uz Bidena će održati udarne govore.

Govor će održati i Berni Sanders, glavni protukandidat za nominaciju Demokratske stranke za predsjednika.

Ni od Trampa se ne očekuje sudjelovanje na republikanskoj konvenciji koja bi se trebala održati od 24. do 27. augusta.

Aktualni predsjednik SAD-a ipak kani održati govor kojim će formalizirati svoju kandidaturu na mjestu koje će biti određeno naknadno, najvjerojatnije iz Bijele kuće, iako to mnogi smatraju neetičnim.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.